Dodon vrea s-o decoreze pe Dumbrăveanu, deși Moldova e lider la infectări, la mortalitate și la teste pozitive în Europa
Deși Moldova tocmai a intrat în lista neagră a Italiei, printre cele 13 state din lume care au interdicție totală de a intra în această țară, președintele Igor Dodon susține că țara noastră a „gestionat bine” criza pandemică, iar în acest sens chiar vrea s-o decoreze pe ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu cu ordinul „Gloria Muncii”.
„Eu nu doar că de destituit… Eu chiar vreau s-o decorez. Iau în calcul chiar să-i ofer ordinul ‘Gloria Muncii’ pentru felul în care a gestionat pandemia”, a declarat președintele Igor Dodon.
Doar că statisticile îl contrazic flagrant pe Igor Dodon, în condițiile în care Moldova a fost în luna iunie lider în Europa la capitolul infectări raportat la populație, în primele 4 zile din această săptămână are cea mai rată a mortalității din Europa, iar incidența testelor pozitive este și ea, de departe, cea mai mare de pe continent.
În aceste condiții, cetățenii care vin din Moldova au restricții la circulație în Uniunea Europeană, iar începând de astăzi Italia a introdus interdicție totală pentru țara noastră.
Lideri în Europa la infectări în perioada 8 iunie – 5 iulie
În perioada 8 iunie – 5 iulie, Republica Moldova a fost lider în Europa la infectări raportat la populație, înregistrând un total de 8.114 cazuri. Astfel, Moldova a avut o medie de 2.318 cazuri la un milion de locuitori, de departe cea mai gravă statistică de pe continent.
Țara de pe locul 2 în Europa în aceste 4 săptămâni a fost Suedia, cu o medie 2.289 de cazuri la un milion de locuitori.
Iar a treia cea mai afectată țară de pe continent a fost Macedonia de Nord, cu o medie de 1.872 de cazuri la un milion de locuitori.
Media totală pe continent în perioada 8 iunie – 5 iulie a fost de 562 de cazuri la un milion de locuitori.
Astfel, Moldova a avut, în medie, de 4 ori mai multe infectări decât Europa.
Lideri la mortalitate în această săptămână
În primele 4 zile ale acestei săptămâni, Republica Moldova este lider la mortalitate în Europa, înregistrând 39 de decese. Este o medie de 11,4 decese la un milion de locuitori.
Astfel, Moldova a depășit și Macedonia de Nord, țara cu cea mai ridicată mortalitate în Europa în ultimele săptămâni. În statul balcanic s-au înregistrat 21 de decese, o medie de 10,1 la un milion de locuitori.
Media în Europa de decese în aceste 4 zile a fost de 2,02 decese la un milion de locuitori, adică de aproape 6 ori mai mică.
Cea mai mare rată a testelor pozitive din toată Europa
Republica Moldova este lider în Europa, per total, de la declanșarea pandemiei, la rata testelor pozitive. În jur de 22% din persoanele testate în țara noastră s-au dovedit a fi pozitive în toată această perioadă. Statistica este aproximativă în condițiile în care Moldova raportează testele primare abia din luna mai, până atunci fiind prezentate în statistici atât persoanele testate pentru prima dată cât și cele repetat.
Pe locul 2 în Europa, cu o incidență a testelor pozitive de 12,2%, este Suedia.
În Europa, în total, de la declanșarea pandemiei, media testelor pozitive este de aproximativ 8%.
Acum 2 săptămâni, șeful ANSP, Nicolae Furtună, întrebat de ce Republica Moldova testează atât de puțin, a răspuns că prelevarea mai multor probe de la populație ar însemna „irosire de teste și potențial de laborator sufocat”.
El atunci a încercat să vină cu exemplul Georgiei, despre care a spus că la capitolul testare „respectă definiția de caz”.
De la acea declarație și până astăzi, Georgia a efectuat peste 36 de mii de teste, depistând 51 de cazuri. Astfel, rata testelor pozitive a fost de sub 0,15%.
În Moldova, în aceeași perioadă, s-au efectuat puțin peste 15 mii de teste, dintre care pozitive s-au dovedit a fi 2.918, adică o rată de peste 19%.
Comentarii