Foto: mold-street.com

Noul Cod Vamal aprobat de Guvernul Chicu conține o serie de prevederi care ne întorc cu 20 de ani în urmă și de fapt creează noi bariere în calea investițiilor, promovând interesele unui monopol local al metalelor, scrie mold-street.com. După aproape 3 ani de ședințe și discuții publice, Guvernul se poate lăuda cu adoptarea unui nou Cod vamal, care potrivit vicepremierului Serghei Pușcuța „aduce simplitate în modalitatea de reglementare și interpretare a legislației vamale” și este un pas în direcția integrării economiei naționale în spațiul UE.

Revenirea la modelul vechi de acum 20 de ani

Dar nu a trecut nicio zi de la adoptare ca specialiștii și oamenii de afaceri să descopere că documentul conține mai multe prevederi care, din contra, complică activitatea companiilor și creează noi bariere tehnice. E vorba, de exemplu, de regimul vamal special de zona economică liberă, noul Cod Vamal conținând prevederi care radical reglementează un alt regim vamal pentru mărfurile străine introduse și plasate în regim vamal de zona liberă.

Doi mai investitori străini, DRA Draexlamier Automotive și Gebauer & Griler (GG) Cables & Wires EE SRL, care își desfășoară activitatea în Zona Economică Liberă Bălți și care au investit până acum circa 100 milioane de dolari în câteva fabrici, creând circa 10.000 de locuri de muncă în țara noastră, s-au adresat deja Parlamentului Republicii Moldova cu sesizări în acest sens, în care își exprimă îngrijorările privind noile prevederi promovate de Guvern.

„Îngrijorările în mare parte se referă la prevederile regimului vamal special de zona liberă, prevederi care radical reglementează un alt regim vamal de zona liberă pentru mărfurile străine introduse și plasate în regim vamal de zona liberă decât cel actual”, se menţionează în scrisoarea DRA Draexlamier Automotive.

Astfel, autorii noului Cod Vamal propun implementarea modelului de zona liberă în care mărfurile străine pot să fie introduse pe acest teritoriu doar în condițiile de depozitare (art.278 lit.(b)), iar în cazul în care aceste mărfuri urmează a fi supuse cărorva operațiuni de prelucrare în interiorul zonei libere, atunci aceste mărfuri mai urmează a fi plasate în regim vamal special de perfecționare activă/admitere temporară sau liberă circulație (art.315 alin.1 Cod vamal nou).

„Varianta propusă (mărfurile străine introduse în zona liberă să fie plasate în regim de perfecționare activă) va îngreuna activitatea rezidenților zonelor economice libere, va impune obținerea autorizațiilor din parte Serviciului Vamal, va readuce în practică multitudinea de evidențe vamale / fiscale / contabile, se vor comite o multitudine de greșeli și vor fi aplicate sancțiuni pecuniare usturătoare, va contribui la tergiversarea perfectării actelor vamale / a vămuirii mărfurilor etc.”, susține DRA Draexlamier Automotive
SRL, care are deja 4 fabrici în Moldova.

Materialul integral poate fi citit aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here