Platforma DA cere Curții Constituționale să verifice legalitatea asumării răspunderii Guvernului Chicu (DOC)

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 10 iulie, 2020, 19:32

Deputatul fracțiunii Platformei DA, Igor Munteanu, a sesizat astăzi Curtea Constituțională cerând interpretarea articolului 1061 din Constituția Republicii Moldova, care reglementează angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului. Munteanu cere ca Curtea Constituțională să explice dacă mai poate fi convocată o ședință a Parlamentului pentru asumarea răspunderii Guvernului, în cazul în care prima ședință a eșuat din lipsă de cvorum.

Totodată, Munteanu întreabă Înalta Curte dacă absența majorității deputaților la ședința de prezentare a asumării de răspundere poate fi considerată un refuz de dezbatere a programului.

„Pentru că Guvernul Chicu și-a votat propriile legi printr-o asumare de răspundere controversată, legi care ar fi trebuit să fie votate prin procedură obișnuită în mod normal, cred că în acest fel Guvernul și-a depășit atribuțiile sale, efectuând o clară ingerință în ceea ce Curtea Constituțională a numit ”monopolul legislativ al Parlamentului”, potrivit Hot.10 din 13.04.2020”, comentează deputatul.

„Deși Constituția atribuie guvernului (art.106/1) dreptul de asumare de responsabilitate pentru anumite legi, acestea trebuie să se conformeze unor criterii speciale, fiind prezentate legislativului într-o sesiune specială, și nu ordinară. Este competența Parlamentului să adopte legea bugetului și să controleze executarea lui (art.66/f). Ieri, Guvernul Republicii Moldova a sfidat cutuma existentă în Republica Moldova prin care legile bugetului și rectificările lor se fac prin proceduri obișnuite legislative, profitând de 51 voturi chinuite ale PSRM-PDM, ceea ce m-a determinat să adresez azi, 10 iulie, o sesizare la Curtea Constituțională, solicitându-i să se pronunțe dacă această asumare a fost ori nu adoptată în mod constituțional. Deși putem avea diverse opinii și păreri pe acest subiect, eu personal aș vrea să văd ca guvernele să respecte autoritatea legislativă în mod indiscutabil, punând capăt speculațiilor politice și substituirii scopului prin mijloacele sale, în folosul unor grupuri politice aflate la guvernare”, mai spune Igor Munteanu.

Astfel, deputatul cere Înaltei Curți să răspundă la patru întrebări:

1. Dacă ședința plenară a Parlamentului pentru prezentarea programului, declarației de politică generală sau proiectului de lege și/sau dezbaterea politică privind menținerea sau demiterea Guvernului nu are loc din motivul neîntrunirii cvorumului, mai poate fi convocate alte ședințe plenare pe aceeași chestiune?

2. Dacă da, atunci care este termenul rezonabil în care asemenea ședințe mai pot fi convocate?

3. Poate fi considerată absența majorității deputaților aleși în ședința plenară a Parlamentului ca un refuz de a dezbate programului, declarația politică generală sau proiectul de lege asumat de Guvern? Poate fi considerat un astfel de refuz drept o exprimare indirectă neîncrederii Parlamentului?

4. Care sunt consecințele refuzului Parlamentului de a dezbate programul, declarația de politică generală sau proiect de lege asumat de Guvern asupra celui din urmă?”.

Amintim că, Guvernul Chicu a reușit să-și asume răspundere în fața Parlamentul pentru mai multe proiecte, inclusiv modificări la bugetul de stat, abia din a patra încercare, dat fiind că primele trei încercări au eșuat din cauza lipsei de cvorum.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X