Cine e primul deținut din Moldova testat pozitiv la COVID-19. S-a infectat și avocata acestuia

Autor: , in Uncategorized / 11 iulie, 2020, 14:58

Deținutul Oleg Pruteanu, supranumit Borman, care se află de aproape trei ani în arest preventiv, a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri. Deținutul a fost transferat în Penitenciarul spital nr.16.

Oleg Pruteanu a fost supus testării după ce a prezentat simptome, inclusiv febră înaltă, timp de cinci zile, iar unul dintre avocații săi, Ala Raevschi, a fost confirmată pozitiv în urma efectuării testului la o clinică privată. Inițial, medicii din Penitenciarul nr.13 au refuzat testarea lui Pruteanu la Covid-19, anunță Anticorupție.md.

Avocata Ala Raevschi s-a arătat indignată de internarea lui Pruteanu în Penitenciarul nr.16. „L-au dus acolo ca să-l omoare. Cineva urmărește niște interese. Fiecare deținut are dreptul la asistență medicală calitativă. În ce măsură sunt pregătiți cei de la penitenciarul nr.16 să trateze bolnavii infectați cu noul coronavirus? Se știe că acest spital nu este cel puțin acreditat de Ministerul Sănătății”, a declarat apărătoarea.

Ala Raevschi insistă în continuare că Pruteanu ar fi putut contacta virusul în oficiul Buiucani al Judecătoriei Chișinău, unde ședințele de judecată s-au desfășurat în timp ce instanța se afla în carantină. „Dețin filmări cum deținuții sunt escortați fără mască și alte mijloace de protecție. Chiar dacă instanța se afla în carantină, judecătorul Budeci a insistat să aibă loc ședința care s-a desfășurat într-o încăpere mică, iar Oleg a fost adus fără mască. Am cerut să fie aprovizionat cu mijloace de protecție. Atunci grefiera i-a adus o mască folosită. Celălalt avocat al lui Pruteanu a refuzat să intre în sală. A rămas după ușă. Instanța a dispus să fim amendați și i-au adus lui Pruteanu avocat din oficiu”, a adăugat avocata.

Ala Raevschi a fost internată vineri seara în spital. Aceasta spune că după confirmarea testului, timp de aproape două zile s-a simțit bine, dar aseară s-a simțit rău și a chemat ambulanța. Avocata ne-a comunicat că după ce a făcut public faptul că este infectată, șeful interimar de la Penitenciarul nr.13 a făcut presiuni asupra sa: „M-a sunat Tudor Morari și a cerut să-i dau copia testului. Am refuzat, pentru că sunt date cu caracter personal și nu are niciun drept să mi le ceară. M-a învinuit că eu am adus coronavirusul în penitenciar, deși nu mi-am văzut clientul de o săptămână. Apoi m-a acuzat față de mai multe persoane de răspândirea informațiilor false, că el chipurile a căutat în baza de date a celor infectați și nu a găsit numele meu acolo”.

Mai mulți oficiali din cadrul Autorității Naționale a Penitenciarelor nu au răspuns sâmbătă la telefon pentru a comenta situația. Oleg Pantea, comisar în cadrul Autorității Naționale a Penitenciarelor, ne-a comunicat anterior că nu există cazuri de COVID-19 confirmate printre deținuți, iar Oleg Pruteanu nu a avut simptome care să justifice necesitatea testării la coronavirus.

Amintim că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale îl acuză pe Pruteanu de organizarea și gestionarea unei filiere de traficare a drogurilor din Spania în Federația Rusă. Oleg Pruteanu pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat pentru a fi absolviți de pedeapsă adevărații traficanți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X