Stamate: Dodon se joacă de-a justiția, iar noi riscăm să achităm încă 900 milioane de dolari

Autor: , in Politic / Social / 11 iulie, 2020, 12:55

„Vreți să vedeți cum mai zboară circa 900 milioane de dolari din Moldova?”. Urmăriți acțiunile lui Dodon”. Declarația aparține ex-ministrei Justiției în Guvernul Sandu, Olesea Stamate, menționând că nu exclude că Republica Moldova ar putea pierde în arbitrajul internațional inițiat de „Avia Invest”, compania care concesionează Aeroportul Chișinău, cu o pretenție de circa 900 milioane de dolari.

În opinia fostei ministre a Justiției nu există dubii că procedura de concesionare a aeroportului a fost fraudată grav.

„În perioada când am fost ministră a Justiției am analizat documentele la care am avut acces cu privire la acest caz. Ținând cont de încălcările care au fost admise, am inițiat împreună cu colegii din Guvern, acele căi de rezolvare a acestei situații care au fost cele mai potrivite și cu cel mai mic risc”, a anunțat Olesea Stamate.

Între timp, fosta ministră menționează că autoritățile au tot lansat declarații iresponsabile la adresa Avia Invest, iar aceștia au acționat Republica Moldova în arbitrajul internațional.

„La scurt timp, Ministerul Justiției a inițiat un concurs privind selectarea birourilor de avocați care să apere interesele țării în acest caz de arbitraj internațional. Deși au fost depuse 18 oferte, concursul a fost anulat pe motiv că ar fi fost scumpe. Imediat a fost elaborat un proiect de modificare a Regulamentului privind modul de reprezentare a intereselor statului în instanţele judecătoreşti şi în instituţiile de arbitraj naţionale şi internaţionale”, a precizat Stamate.

Conform proiectului, avocații și birourile de avocați străine nu vor mai avea dreptul de a reprezenta interesele Republicii Moldova în instituțiile de arbitraj.

„Mai mulți avocați s-au exprimat împotriva unei asemenea inițiative, pe motiv că nu avem suficientă expertiză disponibilă în țară care să acopere toate necesitățile statului în arbitraj internațional. Astfel, în contextul arbitrajului cu Avia Invest, inițiativa Ministerului Justiției este cel mai prost lucru care putea fi făcut, întrucât deprivează statul de posibilitatea unei apărări adecvate”,a adăugat ex-ministra Justiției.

Agenția Proprietății Publice a anunțat că a reziliat contractul de concesiune a aeroportului, lucru care, lucru care potrivit Olesei Stamate, nu este atât de simplu de realizat.

„Nerespectarea prevederilor legale și contractuale va slăbi poziția Republicii Moldova în arbitraj. Acest fapt poate duce la achitarea unei despăgubiri aproape egale cu miliardul furat din sistemul bancar. Astfel, acțiunea APP nu face decât să pună gaz pe foc în cauza arbitrală și să scadă șansele țării noastre să evite achitarea unei despăgubiri aproape egale cu miliardul furat din sistemul bancar”, a conchis Olesea Stamate.

În concluzie, ex-ministra Justiției susține că „Dodon se joacă de-a justiția, iar noi riscăm să achităm încă aproape un miliard în câțiva ani”.

Pe de altă parte, Compania Avia Invest, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), dezminte într-un comunicat de presă informațiile cu privire la rezilierea contractului de concesionare.

Potrivit comunicatului, Avia Invest a primit doar o notificare de la APP despre intenția de a rezilia contractul de concesionare, invocând neprezentarea poliței de asigurare, iar acțiunile APP sunt o nouă tentativă de a executa comenzile personale ale lui Dodon de a desface contractul cu orice preț.

„Afirmațiile sunt o minciună absolută și obraznică. Procedura propriu-zisă de reziliere a contractului este una juridică de lungă durată și „Avia Invest” dezminte informațiile și nu consideră o notificare ca un fapt împlinit”, susține compania.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X