„Nu a fost adus de vrăbii sau rândunele”. Șeful ANSP, despre cei 2 deținuți infectați cu COVID-19, unul fiind intubat

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 13 iulie, 2020, 17:50

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, a comentat cele două cazuri de infectare în rândul deținuților. Este vorba despre Oleg Pruteanu care este intubat, dar și colegul său de celulă care este internat la terapie intensivă. Ambii sunt spitalizați la Institutul de Medicină Urgentă.

„În penitenciar virusul prin intermediul vrăbiilor și rândunelelor nu poate ajunge, el este adus de oameni. Ideea și regula constă în limitarea procesului de extindere al infecției COVID-19 în interiorul acestor instituții. Noi am avut în mai multe penitenciare din țară cazuri de infectare între personal și dacă managementul acestor cazuri a fost corect și realista, atunci nu s-a permis răspândirea infecției. Țara are capacități de testare și va fi făcută”, a declarat șeful ANSP, Nicolae Furtună.

Potrivit directorului ANSP, pentru a nu se extinde răspândirea COVID-19 este nevoie în primul rând de controlul fluxurilor, dar nu de testare.

„În penitenciar au ieșire liberă personalul, avocații, ofițerii care instrumentează cazurile. Accesul și contactul cu deținuții trebuie să fie limitat, dar și cu purtarea măștilor și păstrarea distanței. A fost o greșeală în centrele de plasament, mai întâi s-a infectat personalul, apoi beneficiarii. Ca să nu repetăm scenariul și în raport cu deținuții, trebuie să aplicăm aceleași formule”, a conchis Furtună.

Alte 57 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 2 în Transnistria. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 19.439 cazuri.

În total s-au tratat 12.793 persoane. Bilanțul deceselor a ajuns la 649.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X