Atâta timp cât moldovenii vor merge în microbuze și autobuze la OrheiLand, în Italia și Ungaria nu vor merge. Astfel comentează premierul Ion Chicu decizia acestor două țări de a-și închide granițele pentru cetățenii moldoveni.

După ședința de lucru cu președintele țării și speakerul Parlamentului, prim-ministrul Ion Chicu a punctat că în toată lumea situația epidemiologică nu este tocmai bună, Republica Moldova nefiind excepție.

Cât privește restricțiile de circulație impuse de Italia și Ungaria, Chicu pune asta pe seama responsabilității cetățenilor moldoveni.

„Din păcate, în unele țări din Europa acest număr (al infectărilor – n.r.) a început să crească. În aceste condiții unele țări reintroduc restricții de circulație, inclusiv pentru Republica Moldova. Săptămâna trecută Italia a introdus restricții, peste weekend Ungaria și alte țări. Aceste restricții se vor menține atâta timp cât situația nu revine sub control în Europa și la noi, bineînțeles. Noi ca societate trebuie să manifestăm responsabilitate, pentru că atâta timp cât noi nu vom respecta regulile, vom prefera să mergem în microbuze și autobuze la OrheiLand, calea în Ungaria și Italia nu poate fi deschisă”, a comentat premierul.

„Trebuie să acționăm conștient, nu la nivel de emoții și sentimente, preferințe politice sau plăți din partea unor partide politice. Dacă nu vom respecta regulile, vom sta închiși în căsuța noastră. Ne putem indigna cât dorim. Putem blama Guvernul și miniștri, dar dacă nu respectăm, dacă ne ducem la OrheiLand, în Italia nu ne ducem”, a adăugat Ion Chicu.

Premierul a cerut oamenilor să manifeste responsabilitate maximă, precizând că unele țări europene reintroduc restricții, inclusiv pentru sectorul HoReCa, și o va face și Republica Moldova, dacă va fi necesar.

Amintim că, joi, 9 iulie, Italia şi-a închis graniţele pentru persoanele care sosesc din 13 ţări, printre care și Republica Moldova. Aceste 13 țări sunt considerate locuri cu risc ridicat de răspândire a infecţiilor cu COVID-19. Măsura este în vigoare până marți, 14 iulie.

Ungaria a introdus Republica Moldova în lista țărilor roșii din cauza pandemiei de COVID-19. În consecință, cetățenii care vin din țara noastră nu vor mai avea acces în Ungaria, nici măcar pentru tranzit. Măsura intră în vigoare începând cu 15 iulie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here