„Sunt măsuri de combatere a pandemiei”. Dodon a vorbit cu Krasnoselski despre posturile instalate de regimul separatist

Autor: , in Politic / Populare / 13 iulie, 2020, 19:01

Igor Dodon a anunțat despre o discuție telefonică avută cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pe care l-a numit „liderul Transnistriei”. „Am abordat detalii ce țin de agenda de lucru a întrevederii noastre bilaterale, care este planificată pentru sfârșitul lunii iulie”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Igor Dodon, un subiect aparte al dialogului l-a constituit problema posturilor temporare care au fost instalate de către partea transnistreană de-a lungul Zonei de Securitate, la sfârșitul lunii martie, „în calitate de măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus”.

„Conform informației oferite de Tiraspol, inițial, au fost create 31 de posturi de control. După încheierea regimului stării de urgență, numărul acestora a fost redus la 16. Totodată, partea transnistreană anunță că pe perioada stării de urgență, numărul de treceri a așa-numitei „frontiere” a fost, în medie, de 3 mii de persoane pe zi, ceea ce înseamnă de trei ori mai puțin decât până la introducerea carantinei.

Totodată, am menționat poziția principială a Chișinăului, care constă în necesitatea de a continua realizarea măsurilor de consolidare a încrederii și a dialogului constructiv, pentru a restabili regimul liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, care funcționa până la introducerea măsurilor de carantină provocate de pandemie”, a scris Dodon.

„Am amintit faptul că în baza înțelegerilor noastre cu Vadim Krasnoselski stabilite în cadrul dialogului telefonic din 3 iunie, partea transnistreană a relaxat măsurile restrictive pentru deplasarea cetățenilor printr-un șir de localități care se află sub jurisdicția autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Este vorba despre satul Varnița din raionul Anenii Noi, satul Copanca din raionul Căușeni și mai multe localități din raionul Dubăsari (Pohrebea, Pârâta, Roghi, Vasilievca, Doroțcaia, Molovata Nouă, Cocieri). După aceasta, numărul „trecerilor” zilnice s-a majorat până la 6 mii.

De la data de 29 iunie, după ce au fost eliminate restricțiile privind deplasarea locuitorilor Transnistriei (până la 12 ore, cu înștiințare prealabilă) și intrarea altor cetățeni în regiune, inclusiv pentru tranzitare (de la 1 iulie), numărul de „treceri” a constituit aproximativ 12 mii, de aceea putem vorbi despre restabilirea treptată a indicatorilor care erau până la carantină”, a mai scris oficialul.

Șeful statului nu a ezitat să-i mulțumească liderului separatist.

„Pe finalul discuției, i-am adresat mulțumiri domnului Krasnoselski pentru abordarea constructivă a soluționării problemelor de circulație cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului și mi-a exprimat speranța că în curând vor fi depășite toate consecințele care au apărut din cauza pandemiei de coronavirus”, a adăugat Dodon.

Vezi și: PAS îl acuză pe Igor Dodon de trădare de țară în cauza problemei transnistrene: „Bagă capul în nisip pentru că acolo-i sunt voturile”

Amintim că administrația de la Tiraspol a instalat în mod unilateral, în ultimele luni, peste 30 de posturi vamale și de control.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X