6 din cele 12 locomotive procurate de R. Moldova au ajuns la Chișinău. Situația precară anunțată de CFM

Autor: , in Social / 14 iulie, 2020, 15:36

Primul lot de 6 locomotive din cele 12 unități care au fost procurate de Republica Moldova cu suportul instituțiilor financiare europene a ajuns la Chișinău. Pe de altă parte, tot astăzi, reprezentanții Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din R. Moldova” au anunțat că o porțiune de cale ferată din raionul Cahul a fost complet inundată.

În discursul de inaugurare, Sergiu Railean a afirmat că această investiție va micșora consumul și cheltuielile pentru întreținerea locomotivelor, va scădea timpul de transport a trenurilor prin țară și va crește viteza circulației.

„Înnoirea parcului de locomotive este una din componentele reformei sistemului de transport feroviar, care nu doar va eficientiza activitatea Căii Ferate și va răspunde nevoilor cetățenilor, dar și va susține antreprenorii în transportarea mărfurilor pe piața internă și externă, contribuind la dezvoltarea economiei naționale”, a spus ministrul Economiei și Infrastructurii.

Locomotivele au fost produse de compania kazahă General Electric, care a fost contractată de CFM în urma tenderului desfășurat în 2018.

Valoarea contractului de achiziție a 12 locomotive noi este de 45 milioane de euro. Acești bani au fost acordați ca împrumut de BERD și BEI. Cumpărarea locomotivelor face parte dintr-un proiect de restructurare a CFM, finanțat de BERD, BEI și UE. Costul total al proiectului este de 110 milioane de euro, din care 5 milioane de euro constituie grant din partea Fondului de investiții de vecinătate (NIF) al Uniunii Europene.

La evenimentul de întâmpinare a locomotivelor a participat președintele țării, Igor Dodon, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko și reprezentanți ai BERD, BEI și UE.

Între timp, reprezentanții de la Î.S. „Calea Ferată din Moldova” informează că în zona satului Crihana Veche, raionul Cahul, pe segmentul de cale ferată Cahul-Colibaşi, apele râului Prut au acoperit în totalitate linia de cale ferată.

„Сirculaţia trenurilor marfare pe acest segment rămâne în continuare sistată. Aceasta va fi reluată imediat ce nivelul apelor nu va crea pericole şi nu va afecta circulaţia trenurilor în zona respectivă”, au anunțat reprezentanții CFM.

Toate acțiunile întreprinse sunt coordonate și supravegheate de către conducerea CFM.

Foto: railway.md
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X