Ce conține ajutorul umanitar ajuns azi în Moldova, destinat medicilor pe prima linie în lupta cu COVID-19

Autor: , in COVID-19 / Social / 14 iulie, 2020, 16:40

Un nou ajutor pentru lupta cu pandemia COVID-19, ajuns astăzi în Republica Moldova, conține măști medicale și respiratoare, ochelari și halate de protecție, ce vine pentru dotarea lucrătorilor medicali.

Potrivit Ministerului Sănătății, livrarea a 1,5 milioane unități de echipamente personale de protecție, finanțate de Uniunea Europeană și procurate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conține 1.210.000 măști medicale, 348.000 respiratoare N95, 16.200 ochelari de protecție și 36.000 halate de protecție.

„Toate echipamentele livrate corespund standardelor de calitate și siguranță și sunt destinate lucrătorilor medicali din prima linie din instituțiile medicale de pe ambele maluri ale Nistrului”, anunță cei de la Sănătate.

Acesta este primul lot cu echipamente personale de protecție, în țară urmând să ajungă și alte echipamente de protecție – 330.000 de mănuși și dispozitive medicale – 356 concentratoare de oxigen, 41 monitoare pentru pacienți, 40 de ventilatoare, 215 pulsoximetre, 1500 kituri pentru testele de laborator și 12.000 kituri pentru prelevarea probelor, în valoare totală de 2,8 milioane de euro.

„Sprijinul generos oferit de UE și OMS țărilor din Parteneriatul Estic este o dovadă suplimentară a creării unui front comun la nivel regional și global în lupta cu pandemia COVID-19. Or, trebuie să recunoaștem, urmărind în fiecare zi evoluțiile pe plan global, tendințele fiind unele foarte îngrijorătoare, că e aproape imposibil să lupți izolat cu acest dușman invizibil, numit COVID-19. În numele Guvernului și a cetățenilor Republicii Moldova, vreau să mulțumesc din inimă pentru gestul de solidaritate al Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, cât și pentru simplul fapt că ne sunt alături”, a declarat premierul Ion Chicu, prezent la eveniment.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, și reprezentantul OMS în Republica Moldova, Dr Igor Pokanevych, au transmis echipamentele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cadrul unei ceremonii oficiale. Ambasadorii statelor membre ale UE au fost prezenți la eveniment, în cadrul inițiativei Echipa Europa.

„În aceste timpuri complicate, Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova. Inițiativa „Solidari pentru Sănătate” este un exemplu concret privind modul în care UE sprijină sistemul de sănătate din Moldova în lupta cu pandemia COVID-19. Avem încrederea că furnizarea de echipamente personale de protecție și dispozitive medicale, precum ventilatoarele, kiturile pentru laborator, măștile, ochelarii și halatele de protecție vor fi atât în beneficiul lucrătorilor medicali din prima linie, cât și pentru toți cetățenii moldoveni”, a declarat Peter Michalko.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat în timpul evenimentului că pandemia COVID-19 este un test de rezistență pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, iar cel din Republica Moldova nu este o excepție.

„Datorită partenerilor de dezvoltare, organizațiilor internaționale, agenților economici, care au oferit ajutoare umanitare, reușim să gestionăm această urgența de sănătate publică globală. Ne exprimăm gratitudinea pentru echipamentele medicale oferite de Uniunea Europeană și OMS, partenerii strategici în lupta cu infecția COVID-19, care vor fi distribuite tuturor instituțiilor medicale din țară, pentru a proteja eroii din prima linie”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

La rândul său, Dr Igor Pokanevych, Reprezentantul OMS și șeful Biroului OMS din Republica Moldova, a spus că lucrătorii medicali se află în prima linie luptând cu COVID-19, fapt ce înseamnă că se confruntă cu un risc sporit de a se expune la infectare.

„Medicii sunt eroii noștri, dar nu sunt oameni cu supraputeri. Livrarea echipamentului de protecție, posibilă datorită contribuției generoase a Uniunii Europene, va aduce un aport semnificativ la reducerea riscurilor cu care se confruntă cadrele medicale zi de zi și va contribui la protejarea lor, a pacienților și a persoanelor vulnerabile împotriva acestui virus dar și va permite să salvăm viața celor care au nevoi de respirație asistată și de oxigen”.

Donarea echipamentului personal de protecție face parte din răspunsul Uniunii Europene la pandemia COVID-19, ce a înregistrat peste 12 milioane de cazuri în 216 de țări și teritorii în întreaga lume. La 27 martie 2020, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de asistență în valoare de 30,5 de milioane de euro pentru a contribui la acțiuni de prevenire, detectare și răspuns la pandemia de COVID-19 în șase țări din Caucaz și Europa de Est, inclusiv Belarus.

Fondurile inițiale au fost utilizate pentru a răspunde necesităților imediate de urgență, precum procurarea de echipamente personale de protecție, instruirea lucrătorilor medicali și alt personal implicat în lupta cu COVID-19 și informarea populației despre măsurile de protecție. Pe termen lung, asistența va fi destinată fortificării capacității țării de a răspunde la situațiile de urgență în sănătate publică.

Proiectul are la bază sprijinul continuu al Uniunii Europene, OMS și Națiunile Unite acordat Republicii Moldova.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 19.439 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1.321 în Transnistria.

Din numărul total, 13.033 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 652 au decedat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X