Modificările la Codul Electoral, propuse spre lectura a doua în Comisia juridică

Autor: , in Politic / 14 iulie, 2020, 17:04

Modificările la Codul Electoral aprobate în prima lectură săptămâna trecute sunt propuse spre examinare în cadrul ședinței de miercuri, 15 iulie, a Comisiei juridice care urmează să prezinte raportul pentru lectura a doua.

Deputatul fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco, susține că asta se întâmplă chiar dacă în cadrul consultărilor publice de astăzi au fst expuse mai multe îngrijorări din partea fracțiunilor și societății civile.

„În proiect se promovează modificări partizane în favoarea lui Dodon și în detrimentul altor actori electorali. Modificările la legislația electorală se fac cu doar câteva luni înainte de alegeri și sunt de natură să restrângă drepturi electorale, ceea ce contravine flagrant standardelor Comisiei de la Veneția și fac prevederile respective neconstituționale. Dodon înțelege că doar frauda masivă îi poate crește șansele la alegerile prezidențiale. A început cu legislația. Planifică să fraudeze atât în perioada și campania electorală, cât și în ziua votării. Trebuie să-l oprim. Și-l vom opri”, a comentat Litvinenco.

Săptămâna trecută cei din Pro Moldova au criticat modificările la Codul Electoral, votate în prima lectură, menționând că ar fi făcute în favoarea președintelui Igor Dodon, pentru a-l ajuta să câștige un nou mandat de șef al statului.

Conform noilor modificări, în Codul Electoral se introduce interdicția de a utiliza în campania electorală și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare.

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare dacă aceasta are ca scop să-i determine să voteze pentru un concurent anume, implicarea organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală, nereflectarea corectă a campaniei de către instituțiile media.

O altă propunere prevede stabilirea orelor de votare de la 8.00 până la 20.00 față de 07.00-21.00 cum este în prezent.

De asemenea, se propune stabilirea unor norme clare referitoare la conținutul și modalitatea efectuării publicității electorale, procedurii de contestații, precum și a sancțiunilor pentru grupurile de inițiativă, concurenții electorali, funcționarii electorali, instituțiile media.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X