(FOTO) Nissan lansează Ariya, un crossover electric revoluționar

Autor: , in Auto / 15 iulie, 2020, 11:14

Nissan a publicat primele imagini și informații referitoare la noul SUV electric Ariya. Modelul niponilor va fi disponibil în Europa în cinci versiuni. Autonomia maximă anunțată de Nissan va fi de până la 500 de kilometri, în timp ce versiunea de performanță va avea două motoare electrice cu 394 CP.

La finalul anului trecut, Nissan a prezentat conceptul Ariya, un prototip electric gândit de constructorul nipon pentru a dicta o nouă direcție de design. Între timp, oficialii companiei au confirmat că prototipul va sta la baza unui model de serie care va folosi același nume, scrie Automarket.ro.

Campania de promovare a versiunii de serie Nissan Ariya a început în urmă cu câteva săptămâni, iar în tot acest timp, reprezentanții companiei japoneze au lansat o serie de imagini și clipuri teaser. Acum, Nissan a publicat primele imagini și detalii referitoare la noul Ariya, primul crossover coupe electric al companiei.

Noul Nissan Ariya promite performanțe excelente, dar și un pachet consistent de sisteme de siguranță și asistare. Iar toate acestea vor fi integrate sub o formă nouă bazată pe o filozofie modernă.

● Noul Nissan Ariya are o lungime de 4.595 de mm, lățimea măsoară 1.850 de mm, iar înălțimea comunicată de producătorul nipon este de 1.660 de mm. Ampatamentul măsoară 2.775 de milimetri, iar în funcție de versiunea comandată, volumul portbagajului variază de la 415 litri până la 468 de litri.

● Noul Nissan Ariya a fost dezvoltat pe o platformă nouă, gândită special pentru modelele electrice. Pornind de la acest aspect, designerii au reușit să aducă în prim-plan o filozofie nouă de design pe care o vom vedea în viitorul apropiat și pe alte modele Nissan.

● Designerii descriu noul Ariya drept un crossover coupe cu linii generale fluide, elegante și, în același timp, senzuale. Partea fronală este dominată de o grilă de dimensiuni mari și de farurile duble care integrează lumini dinamice de semnalizare. În centrul grilei se află o versiune nouă a logo-ului mărcii, iar conform reprezentanților companiei, aceasta va fi disponibilă într-o variantă iluminată (20 de LED sunt folosite pentru acest artificiu de design).

● Nissan Ariya va fi disponibil cu jante cu design special. Standard, SUV-ul va fi oferit cu jante cu diametrul de 19 inch, iar opțional clienții vor putea alege și unele de 20 de inch. În partea din spate, designerii japonezi propun o aripă agresivă, stopuri unite de o bandă LED și un difuzor special. Numele companiei va fi inscripționat pe spate în locul clasicului logo al mărcii, un detaliu de design pe care mulți constructori au început să-l utilizeze.

● Nissan spune că Ariya va putea fi comandat în versiuni de caroserie vopsite în două nuanțe (șase variante disponibile, toate urmând să aibă plafonul de culoare neagră).

● Designerii Nissan propun un interior care acum se aseamănă cu un lounge, iar acest lucru a fost posibil datorită spațiului generos oferit de noua platformă electrică.

● Planșa de bord a fost desenată într-un stil minimalist, iar la nivelul acesteia nu a fost integrat niciun buton fizic. Un lucru special îl constituie sistemul care controlează climatizarea. Aceasta se află poziționat central, iar butoanele tactile devin active doar atunci când motorul este pornit. În momentul atingerii, acestea vibrează pentru a confirma acțiunea.

● De asemenea, în partea centrală se află o zonă specială de depozitare și o măsuță pliabilă. Conform oficialilor Nissan, poziția „tunelului median” poate fi modificată în funcție de nevoile șoferului.

● Instrumentarul de bord va fi unul complet digital și va avea un ecran de 12.3 inch, iar sistemul de infotainment va comunica cu ocupanții prin intermediul unui display tactil tot cu diagonala de 12.3 inch. De asemenea, SUV-ul nipon va fi echipat și cu un Head-up Display color, dar și cu un asistent virtual care poate fi accesat prin simpla rostire a cuvintelor „Hello Nissan”. În plus, sistemul de infotainment va putea fi actualizat over-the-air.

● În funcție de motorizare și de capacitatea bateriei, Nissan Ariya va fi disponibil în cinci versiuni. Denumirile comerciale utilizate de Nissan vor fi direct influențate de capacitatea bateriei și de sistemul de tracțiune.

● Versiunea de bază a noului SUV va purta numele Ariya 63 kWh și fi echipat cu un motor electric capabil să dezvolte 160 kW (217 CP) și 300 Nm. În aceste condiții, SUV-ul niponilor va fi capabil să accelereze de la 0 la 100 km/h în 7.5 secunde, în timp viteza de top este de 160 km/h. Autonomia anunțată pentru versiunea echipată cu bateria de 63 kWh este de până la 360 de kilometri.

● A doua versiune 2WD pregătită de Nissan se numește Ariya 87 kWh. Motorul electric dezvoltă 178 kW (242 CP) și 300 Nm, iar accelerația de la 0 la 100 km/h are loc în 7.6 secunde. Viteza de top este limitată la 160 km/h. Versiunea Ariya 87 kWh este cea mai generoasă atunci când facem referire la autonomie: până la 500 de kilometri.

● Restul versiunilor dezvoltate de Nissan vor fi echipate cu două motoare electrice și cu sistemul de tracțiune integrală e-4ORCE. Nissan Ariya e-4ORCE 63 kWh dispune de două motoare capabile să ofere un total de 205 kW (279 CP) și 560 Nm. Sprintul 0-100 km/h are loc în 5.9 secunde, iar autonomia anunțată de niponi este de până la 340 de kilometri.

● Nissan Ariya e-4ORCE 87 kWh produce 225 kW (306 CP) și 600 Nm, iar timpul necesar pentru 0-100 km/h este de 5.7 secunde. Autonomia comunicată de Nissan este de până la 460 de kilometri.

● Vârful de gamă va purta numele de Ariya e-4ORCE 87 kWh Performance. Cele două motoare electrice dezvoltă 290 kW (394 CP) și 600 Nm, iar accelerația de la 0 la 100 km/h se desfășoară în 5.1 secunde. Autonomia acestei versiuni va fi de până la 400 de kilometri. Toate variantele echipate cu două motoare electrice vor avea o viteză de top de 200 km/h.

● În funcție de baterie și de numărul de motoare, masa totală a SUV-ului nipon variază între 1.8 și 2.3 tone.

● Bateriile folosite de Nissan sunt răcite cu lichid, iar reîncărcarea acestora va putea fi realizată și la prize cu puteri de până la 130 kW.

● Inginerii producătorului japonez au pregătit patru moduri de rulare: Standard, Sport, Eco și Snow (doar pentru versiunile cu două motoare electrice). De asemenea, noua platformă a permis dezvoltarea unui comportament dinamic orientat către sportivitate.

● Nissan va echipa noul Ariya cu pachetul de sisteme de siguranță ProPilot. Acesta integrează un cruise control adaptiv care poate prelua informații de la sistemul de navigație, astfel încât viteza de rulare să poată fi modificată și în funcție de virajele sau intersecțiile care se apropie. Sistemul e-Pedal va fi și el disponibil, iar versiunile cu tracțiune integrală vor miza și pe un sistem de recuperare a energiei integrat la nivelul punții spate.

● Pachetul de sisteme de siguranță și asistare este completat de următoarele: asistent la parcare, Intelligent Around View Monitor și un sistem de frânare de urgență.

● Noul Nissan Ariya va fi disponibil pe piața din Japonia de la jumătatea anului viitor, urmând ca în Europa, noul model electric să ajungă spre finalul anului 2021.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X