Maia Sandu: Voturile pentru demiterea Guvernului pot fi găsite doar la PDM

Autor: , in Politic / 15 iulie, 2020, 10:14

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, este de părere că voturile pentru demisia Guvernului condus de Ion Chicu pot fi găsite doar la Partidul Democrat din Moldova (PDM), care însă până acum a spus că nu va vota pentru demisia Executivului, în care are 5 reprezentanți.

„Trebuie să se discute cu PDM, pentru că ei sunt cei care ar putea să ofere, la modul practic, voturi pentru demisia Guvernului. Într-un Parlament bolnav, și acest Parlament este foarte bolnav, nu poți găsi soluții sănătoase, nu putem schimba Parlamentul în curând și trebuie să încercăm să facem ceea ce putem. După noi, voturile pentru demiterea Guvernului pot fi găsite doar la PDM, nu mai sunt alte fracțiuni politice unde putem găsi aceste voturi. PSRM nu va vota pentru demisia Guvernului lui Dodon, care a fost pus acolo să-l servească pe Igor Dodon. Eu cred că și ei sunt sătui până în gât de acest Guvern pentru că este incompetent și au o politică incoerentă”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Fosta șefă a Executivului susține că moțiunea trebuie susținută de 51 de deputați, iar acest lucru trebuie să fie știut înainte de demararea procedurilor, întrucât să nu permită acestui Guvern „să mai facă un spectacol așa cum s-a întâmplat în cazul încercării demiterii ministrei sănătății”.

Cât privește apelul lui Igor Dodon, care recent a propus celor de la PAS să se așeze la masa de negocieri cu PSRM, Sandu amintește de cazul deputatului Ștefan Gațcan, care a fost sechestrat pentru o săptămână, iar ulterior adus în Parlament pentru a asigura cvorum la a patra încercare a premierului Chicu de a prezenta asumarea de răspundere a Guvernului.

„Igor Dodon a ajuns până la sechestrarea deputaților, i-a bătut, apoi i-a adus înapoi pentru a-și păstra majoritatea și Guvernul. Așa că, el una spune la televizor și alta face în realitate. Lui îi este greu să ducă mai departe administrarea țării, pentru că ei nu știu cum să facă asta, pentru că Guvernul este unul foarte slab. Pe de o parte, el ar vrea să scape de administrarea țării, dar pe de altă parte vede că singura lui posibilitate ca să rămână mai departe în calitate de președinte este să fraudeze alegerile, iar pentru asta are mare nevoie de un Guvern care îi este subordonat”, a adăugat Maia Sandu.

Deputații Platformei DA au semnat, marți, 14 iulie, textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu și i-au îndemnat pe colegii lor din cadrul PAS să facă la fel. Reprezentanții Platformei recomandă ca decizia să fie luată până joi, astfel încât aceasta să fie dezbătută săptămâna viitoare în plenul Parlamentului.

Citește și: Detalii despre întâlnirea lui Diacov cu deputații Platformei DA: „Le-am spus că se înțeleagă pentru început cu cei din PAS”

Astăzi textul moțiunii a fost semnat și de către deputatul Octavian Țicu, lansând cu această ocazie critici dure la adresa Maiei Sandu.

Țîcu a anunțat că a semnat moțiunea și susține că „doar instalarea unui guvern proeuropean asumat de Blocul ACUM, la care ne vom alătura, poate scoate țara din pandemie, criza economică majoră şi izolarea internațională, precum şi pregăti contextul pentru alegeri prezidențiale libere și corecte”.

PAS va decide sâmbătă, 18 iulie, în cadrul Consiliului Național Politic al formațiunii asupra moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu.

Președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, a avut săptămâna trecută o întrevedere cu deputații Platformei DA Alexandru Slusari și Igor Munteanu în biroul său din Parlament. Cei trei au discutat despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului și numirea unui nou Cabinet de miniștri. Democratul spune că PDM nu va vota pentru Guvernul în care are 5 reprezentanți și le-a recomandat celor din Platformă să discute, pentru început, cu PAS.

Amintim că pentru demiterea Executivului este nevoie de votul a 51 de deputați. Cei care și-au exprimat dorința de a demite Guvernul (Platforma DA, PAS, Partidul Șor și grupul Pro Moldova) au însă doar 50 de parlamentari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X