Peter Michalko: Există indicii că modificările la Codul Electoral nu corespund pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția

Autor: , in Politic / Populare / 15 iulie, 2020, 21:07

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, atenționează că modificările la Codul Electoral aprobate săptămâna trecută în prima lectură de către deputați trebuie să fie discutate într-un consens larg între forțele politice, bazat pe consultări autentice cu societatea civilă și cu alte părți interesate. Oficialul european susține că există indicii că aceste modificări nu corespund pe deplin și în spirit cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE.

„Procesul actual de modificare a cadrului electoral nu ar trebui să devină o oportunitate ratată în abordarea unor problemele persistente și nu ar trebui să aducă noi provocări și limitări pentru starea democrației electorale și a pluralismului în Republica Moldova, inclusiv drepturilor alegătorilor, candidaților și observatorilor. Standardele democratice și electorale sunt printre angajamentele esențiale față de partenerii internaționali ai țării, inclusiv UE, dar în primul rând față de cetățenii Republicii Moldova”, a reacționat Ambasadorul.

„Sunt necesare un proces corespunzător și o evaluare adecvată a modificărilor propuse la codul electoral, deoarece există indicii că acestea nu corespund pe deplin și în spirit cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE, precum și cu privire la aspectele ridicate de Curtea Constituțională după alegerile prezidențiale din 2016. Este nevoie de un consens larg între forțele politice, bazat pe consultări autentice cu societatea civilă și cu alte părți interesate”, susține Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

Deputatul fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco, a anunțată că astăzi Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul cu privire la modificările la Codul Electoral aprobate săptămâna trecută în prima lectură. Astfel, acestea ar putea fi aprobate mâine în lectura a doua. Pentru raportul din Comisia juridică au votat doar deputații socialiști și deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc.

În continuare, perioada de votare rămâne precum a fost – de la 7.00 la 21.00, pe când toate celelalte amendamente au fost respinse.

Săptămâna trecută cei din Pro Moldova au criticat modificările la Codul Electoral, votate în prima lectură, menționând că ar fi făcute în favoarea președintelui Igor Dodon, pentru a-l ajuta să câștige un nou mandat de șef al statului.

Conform noilor modificări, în Codul Electoral se introduce interdicția de a utiliza în campania electorală și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare.

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare dacă aceasta are ca scop să-i determine să voteze pentru un concurent anume, implicarea organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală, nereflectarea corectă a campaniei de către instituțiile media.

De asemenea, se propune stabilirea unor norme clare referitoare la conținutul și modalitatea efectuării publicității electorale, procedurii de contestații, precum și a sancțiunilor pentru grupurile de inițiativă, concurenții electorali, funcționarii electorali, instituțiile media.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X