Trei oameni de afaceri, sechestrați într-o suburbie din Chișinău, iar pentru a fi eliberați au plătit peste 2 milioane de lei. Pedeapsă primită de făptași

Autor: , in Actualitate / Social / 15 iulie, 2020, 15:48

Doi bărbați din Chișinău au fost condamnați la închisoare pentru șantaj, în urma căruia au obținut peste 2 milioane de lei. La solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), doi bărbați au primit 13 ani și 8 luni închisoare, iar cel de-al treilea – la 14 ani și 4 luni închisoare.

Cei trei inculpați, cu vârstele cuprinse între 39 și 49 de ani, au acționat prin repartizarea rolurilor, cu grad înalt de coordonare. În primă fază, aceștia au montat la un automobil de model Range Rover cu care se deplasau victimele, un dispozitiv de localizare și poziționare globală (GPS).

Victimele erau trei oameni de afaceri din Tiraspol, sosiți în Capitală pentru consultări medicale și cumpărături. La întoarcerea lor spre casă, inculpații mascați i-au oprit în localitatea Chetrosu, Anenii-Noi, prin blocarea drumului, apoi le-au ordonat să iasă din automobil, sub pretextul că ar reprezenta forțele de ordine. Deși au refuzat să se legitimeze, inculpații au percheziționat victimele, sub pretextul că ar deține droguri. Ulterior, i-au încătușat, le-au pus cagule pe cap și i-au urcat în propriul autoturism de model „Volkswagen Transporter”, iar unul din membrii grupului a urcat la volanul automobilului victimelor și l-a transportat într-un loc ascuns, într-o suburbie a Chișinăului.

Doi dintre bărbați au fost deținuți într-un beci, iar altul – într-o încăpere tehnică, unde au fost amenințați cu pistoale, în scopul estorcării de bani, pe parcursul a mai bine de 24 ore. Între timp, infractorii le-au sechestrat actele, bunurile cumpărate în acea zi, precum și peste 13.500 de lei. În final, victimele au fost eliberate, fiindu-le comunicat unde le este parcat automobilul. Concomitent, de la aceștia a fost extorcată suma de 100 mii de de dolari (echivalentul a peste două milioane de lei). Din frica insuflată, pentru a nu fi puse în aplicare amenințările aduse, victimele au plasat banii într-un vas din plastic și, în regiunea orașului Bender, i-au transmis infractorilor de pe malul drept al râului Nistru.

Ulterior, cei trei pătimiți au anunțat forțele de ordine care i-au reținut pe făptași și le-au investigat activitatea infracțională. Sentința pronunțată la solicitarea procurorilor PCCOCS este aproape de limitele maxime prevăzute de lege (15 ani închisoare) pentru fapta de șantaj comis de mai multe persoane, însoțit de amenințări, aplicarea armei și răpirea persoanelor. Sentința este cu drept de atac.

Activitatea infracțională s-a produs în februarie 2016.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X