„Exprimăm profunda îngrijorare”. Reacția BNM privind perchezițiile CNA la domiciliile mai multor angajați

Autor: , in Actualitate / Economic / 16 iulie, 2020, 13:12

Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au reacționat la perchezițiile CNA desfășurate la domiciliilor mai multor angajați cu funcții de conducere, comentând că își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile procesuale și a modului de instrumentare a unei cauze penale sub pretextul utilizării abuzive a drepturilor acordate acestora de Legea privind activitatea băncilor.

Instituția suține că dosarul în cadrul căruia au loc perchezițiile vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului amplu de reformare a sistemului bancar, desfășurat în ultimii aproape patru ani de BNM, cu scopul de a asigura transparentizarea acționariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci și un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil.

La acest subiect: Detalii despre dosarul în care au avut loc percheziții CNA la angajații cu funcții de conducere ai BNM

„Procedurile judiciare și pre-judiciare de orice natură, indiferent de soluția finală, îndreptate împotriva BNM și/sau angajaților acesteia au un puternic efect descurajator asupra BNM și de intimidare a angajaților săi în exercitarea cu bună-credință a atribuțiilor funcționale de evaluare a riscurilor, compromițând capacitatea exercitării obiective și independente a atribuțiilor acesteia care au drept scop atingerea obiectivelor de interes public”, au menționat reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Cei de la BNM mai spun că instituția exercită un mandat complex care urmărește protejarea interesului public:

„Măsurile de supraveghere sunt fundamentate pe evaluări calitative și judecată profesională de o complexitate deosebită ale angajaților BNM, susceptibile de interpretări divergente de către persoanele vizate de actul de supraveghere, precum și de terțe persoane și autorități. Interesele financiare deosebit de mari, afectate de măsurile adoptate de BNM, pe de o parte, precum și complexitatea raționamentelor profesionale aplicate de personalul BNM, pe de altă parte, sporesc exponențial riscurile litigioase la care este expusă BNM și angajații acesteia”.

În reacție instituției se mai arată că BNM este singura autoritate în măsură să se pronunțe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor și analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale privind aplicarea sancțiunilor, măsurilor sancționatoare și a altor măsuri.

„Având în vedere că hotărârea BNM este în vigoare și beneficiază de prezumția legalității, iar instituția și angajații săi au cooperat pe deplin cu ancheta, acțiunile organului de urmărire penală ar putea fi percepute ca o ingerință în competența exclusivă a BNM de evaluare și supraveghere a acționariatului bancar, fapt inadmisibil inclusiv din perspectiva separării puterilor în statul de drept. Asemenea acțiuni împiedică personalul unei bănci centrale să își exercite atribuțiile în mod adecvat și reduce capacitatea instituției de a asigura supravegherea, transparența și stabilitatea sectorului bancar”, au conchis cei de la BNM.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, angajații BNM sunt bănuiți că acționând concertat ar fi încercat să favorizeze un grup de acționari ai unei bănci comerciale, în defavoarea altor de acțiuni.

Prejudiciul acțiunilor ilegale este estimat la peste 123 de milioane de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X