Prima mare economie a lumii care revine pe creștere după criza COVID

Autor: , in Economic / 16 iulie, 2020, 13:34

Economia Chinei a revenit pe creştere în T2, fiind printre primele economii la nivel mondial care au reuşit să învingă criza economică generată de pandemia COVID, scrie Financial Times. PIB-ul Chinei a crescut cu 3,2% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Datele economice pozitive vin după primul declin economic din decenii, raportat în T1, când PIB-ul Chinei a scăzut cu 6,8%, în condiţiile în care ţara s-a luptat cu impactul COVID-19.

În ciuda revenirii creşterii economice, acţiunile pe bursele chineze s-au îndreptat către cel mai mare declin din ultimele 5 luni, pe fondul datelor mixte din economie. Creşterea din sectorul industrial a fost contrabalansată de cererea slabă de consum, scrie zf.ro.

Indicele CSI300 al companiilor listate pe bursele din Shanghai şi Shenzen a scăzut cu 4,8%, îndreptându-se spre cea mai mare prăbuşire din februarie. Indicele Hang Seng a scăzut cu 1,72%.

Producţia industrială a crescut cu 4,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi a crescut constant în ultimele 3 luni. Guvernul chinez a susţinut activitatea industrială în ultimele luni, în parte prin creşterea sumelor pe care guvernele locale le pot împrumuta pentru proiecte de infrastructură. În acelaşi timp, vânzările de retail au scăzut cu 3,9%, semnalând o revenire inegală şi o presiune care încă rămâne puternică pe consum. Rata şomajului în iunie era de 5,7%.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X