Cazul pruncului abandonat în vie: Ce urmează după ce va fi externat și starea de sănătate a acestuia

Autor: , in Social / 17 iulie, 2020, 20:03

Bebeluşul abandonat într-o podgorie din raionul Nisporeni se află în continuare la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, în prezent fiind îngrijit de mama sa, care regretă fapta comisă.

Purtătorul de cuvânt al IMC, Maxim Cazacu, a precizat că copilul are o stare bună de sănătate și mâine ar urma să fie externat.

Totodată, primarul satului Mireşti, raionul Hînceşti, Victor Sinogaci, a declarat că la externarea din spital, mama bebeluşului urmează să fie în continuare alături de el până când instanţa va lua o decizie privind acest caz.

„E regretabil ce s-a întâmplat. Ea a ascuns totul şi nimeni din sat nu a ştiut că este însărcinată. Ieri am vorbit cu mama bebeluşului. Dânsa a spus că ea vrea să fie alături de copil. A vorbit foarte frumos, doar că faptele sale sunt urâte. Deja instanţa urmează să decidă, dar deocamdată mama rămâne să aibă grijă de micuţ, evident că va fi în vizorul autorităţilor locale, a asistentului social”, a comunicat Victor Sinogaci pentru Publika.

Procuratura investighează cazul pruncului abandonat. Deocamdată nu se cunoaşte dacă femeia va fi lipsită de drepturile părinteşti.

Primarul satului Mireşti a mai spus că ceilalţi patru copii minori ai familiei se află în grija unor asistenţi parentali.

„Se simt bine, sunt în siguranţă. Pe parcursul a 45 de zile instanţa de judecată va decide ce urmează să facem cu aceşti copii. Familia respectivă nu are o locuinţă, locuia împreună cu buneii, condiţiile lasă de dorit. Li s-a oferit ajutor de mai multe ori. Noi suntem pentru integrarea copiilor în familie, ei nu au nicio vină, dar totodată noi le punem părinţilor, rudelor acestora condiţii pentru ca micuţii să poată avea un trai decent”, a menţionat Victor Sinogaci.

Au fost ONG-uri străine care au dorit să ofere acestei familii spaţiu locativ prin intermediul unui proiect, însă tatăl copiilor a refuzat.

Amintim că, la data de 6 iulie, un nou-născut a fost depistat într-o vie de către o femeie de 54 de ani care lucra la pământ în extravilanul satului Cristești, raionul Nisporeni.

Mama de 31 de ani a nou-născutului, originară din satul Chetroșeni, raionul Hîncești, le-a spus polițiștilor că a părăsit bebelușul de teama că nu va avea cu ce să îl crească.

Mama copilului va fi trasă la răspundere conform Codului Penal pentru lăsarea în primejdie.

Articolul 163, lăsarea cu bună-ştiinţă, fără ajutor a unei persoane care se află într-o stare periculoasă pentru viaţă şi este lipsită de posibilitatea de a se salva din cauza vârstei fragede sau înaintate, a bolii sau a neputinţei, dacă cel vinovat ştia despre primejdie şi a avut posibilitatea de a acorda ajutor părţii vătămate, fie că el însuşi a pus-o într-o situaţie periculoasă pentru viaţă, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 550 unităţi convenţionale (27.500 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 2 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X