Chiril Moțpan cere PG să investigheze acțiunile poliției în cadrul protestului organizat de veterani

Autor: , in Justiție / 17 iulie, 2020, 12:56

Deputatul fracțiunii Platforma DA, Chiril Motpan, cere Procuraturii Generale să investigheze acțiunile poliției în cadrul protestului organizat de veterani, joi, în fața Parlamentului. Solicitarea vine după ce mai mulți veterani au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce poliția a aplicat forța.

„I-am văzut pe veteranii conflictului transnistrean care au fost abuzați de oamenii regimului. Asupra lor poliția a aplicat mijloacele speciale din dotare, i-a lovit, i-a trântit la pământ. Câțiva veterani au ajuns în stare gravă la spital. Alții – la comisariatul de poliție Buiucani. Și acolo a fost nevoie de intervenția medicilor. Polițiștii de azi au lovit în cei cărora le datorăm independența Republicii Moldova. Cei care, în 1992, au trecut prin iad. Și care, de atunci, sunt supuși la chinuri morale și fizice inadmisibile, guvernare după guvernare”, comentează parlamentatul.

Motpan susține că proiectele legislative ale Platformei DA au fost mereu respinse în Parlament, la fel cum sa întâmplat joi, când majoritatea PDM-PSRM a respins propunerea de a crea un departament pentru veterani.

„Veteranii înșiși au încercat, cu disperare, să-și susțină revendicările, printr-un protest organizat în fața parlamentului. Au vrut să instaleze un cort. Și atunci poliția i-a luat pe sus. Revendicările lor nu contează pentru guvernarea actuală, așa cum nu au contat nici pentru cele precedente. Actorii politici i-au umilit, manipulat și dispersat pe veterani din 1992 încoace. Pentru clasa politică actuală, recunoștința este un cuvânt lipsit de sens. Demnitatea, un cuvânt lipsit de sens. Oamenii care au fost bătuți, împușcați, batjocoriți de forțele regimului de la Tiraspol au fost bătuți, înjosiți, atacați cu gaze lacrimogene de forțele regimului Dodon-Chicu. Asta la aproape 30 de ani de la evenimentele din timpul conflictului. Cei care încă poartă în trup și în minte urmele conflictului transnistrean au fost din nou umiliți, atacați, târâți pe jos, duși în comisariate unde sunt interogați ca și cum ar fi criminali, trimiși în stare gravă la spital. Așa ceva este inadmisibil”, mai comentează deputatul.

În context, Chiril Motpan solicită procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să dispună cercetarea circumstanțelor acestui caz, sub toate aspectele, și să dea aprecierea legală acțiunilor poliției.

Trei veterani, participanți la protestul din fața Parlamentului, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Aceștia au fost transportați la IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

Potrivit surselor Cotidianul.md, doi din cei trei veterani au fost spitalizați. Unul dintre aceștia a primit îngrijiri medicale însă fără a fi nevoie de internare.

Citește și: Igor Dodon compară polițiștii moldoveni cu păpădii: „Foarte atenți, nu exagerează”

În timp ce lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a adus critici dure la adresa președintelui Igor Dodon, acuzând că „Guvernul lui Dodon” i-a călcat în picioare pe cei care și-au sacrificat tinerețea și sănătatea apărând Republica Moldova, șeful statului a declarat că polițiștii au acționat în conformitate cu legea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X