Colaj: Cotidianul.MD

Interdicția de a traversa frontiera Republicii Moldova în scopuri turistice, fără a sta 14 zile în carantină (excepție – Turcia), face aproape imposibilă odihna cetățenilor moldoveni peste hotare. Fie că este vorba despre munții din România sau litoralul ucrainean – cele mai apropiate destinații de peste hotare – sau de obiective turistice îndepărtate, pandemia COVID-19 ne-a lăsat puține alternative. În aceste condiții, o soluție rapidă și viabilă rămâne turismul intern, adesea renegat în favoarea destinațiilor străine.

Deși lovit din plin de restricțiile pandemice, iată că în sezonul estival 2020 turismul intern are șansa de a primi o atenție sporită din partea turiștilor din propria țară, iar acest lucru, cu siguranță, va avea efecte benefice și pe viitor.

Cotidianul.MD a făcut o listă cu 9 activități pe care le poți faci în weekend (dar și în afara lui) în Republica Moldova.

1. Activități pe Nistru

Foto: Cotidianul.MD

Apa curgătoare a râului Nistru este numai bună pentru diverse activități acvatice individuale și în grup. Pe Nistru poți face kayaking, simple plimbări cu barca cu vâsle sau chiar te poți aventura pe plăci gonflabile.

Aceste activități pot fi un bun prilej pentru o întâlnire mai neobișnuită cu prietenii, un team building cu colegii sau o zi de weekend petrecută activ cu membrii familiei.

De altfel, și în bazinele acvatice din capitală sunt prestate servicii similare. De exemplu, în parcurile Valea Morilor, Valea Trandafirilor și La Izvor.

2. Drumeții în Codri

Foto: Wagabond Travel

Hiking-ul/drumețiile sunt un prilej de a explora natura din mers. În condițiile în care multe activități profesionale sunt asociate cu sedentarismul și implică șezutul îndelungat pe scaun, o astfel de activitate, deși simplă la prima vedere, îți va solicita organismul într-un mod benefic. Pe lângă faptul că vei inspira aer curat ore întregi, drumețiile sunt un prilej excelent pentru discuții și o sursă de observație și idei.

Printre zonele preferate de drumeți se numără pădurea din apropierea mănăstirii Hîncu, zona localității Condrița și pădurea din raionul Orhei. Cu puțin noroc, în Codri puteți întâlni și căprioare.

3. Mănăstiri, cetăți, conacuri și un… buncăr

Foto: Cotidianul.MD

Vizitarea obiectivelor turistice construite de om este, probabil, cea mai răspândită formă de turism local din Republica Moldova. Cine n-a mers să viziteze câteva complexele de mănăstiri (Căpriana, Hîncu, Curchi, Condrița etc.), cetatea Soroca sau conacul lui Manuc Bei de la Hîncești? Iar pentru cei care încă nu au făcut-o, interdicțiile de călătorie în străinătate din această vară reprezintă un bun prilej pentru a nu ezita.

O alegere inspirată este de a vizita și mănăstirile Saharna și Țîpova, aflate în apropiere una de alta. Avantajul acestora constă în scurta distanță față de malul Nistrului, într-o zonă cu fâșii forestiere. La Saharna puteți face și o drumeție spre cascada din apropiere.

Un obiectiv turistic misterios și, pe alocuri, înfricoșător, se află la circa 35 de kilometri de Saharna. Aici, în pădurea de la marginea satului Olișcani, se află un buncăr sovietic, fost obiectiv strategic de importanță unională. La momentul abandonării proiectului, construcția era aproape gata de a fi dată în exploatare. În prezent, buncărul din mijlocul pădurii atrage și turiști străini.

4. Tururi cu bicicleta

Foto: Wagabond Travel

Amatorii de ciclism au acum și mai multe motive pentru a se delecta cu hobby-ul pe două roți, mai ales că în ultimii ani au apărut tururi pentru bicicliști atât pe drumurile publice naționale, cât și pe drumuri de țară sau chiar în zone împădurite. Nu rămâne decât să vă pregătiți „jucăria pe două roți” și să scrieți pe Google cuvintele cheie pentru a găsi ofertele existente.

5. Zborul cu parapanta, parașuta, avionul, deltaplanul sau balonul cu aer cald

Foto: Cotidianul.MD

Din fericire, accesul la astfel de servicii este facil în Republica Moldova. De obicei, prestarea acestor tipuri de zboruri au loc în zone pitorești ca Orheiul Vechi și Vadul lui Vodă (zborurile cu avioane de mici dimensiuni se fac de pe aerodromul din această localitate), însă baloane cu aer cald pot fi observate, periodic, și deasupra Chișinăului.

6. Vinăriile

Foto: media.tacdn.com

Republica Moldova se mândrește cu vinăriile sale. Unele dintre acestea au amenajat restaurante și chiar locuri de cazare pe teritoriul lor. În această vară, Cotidianul.MD a publicat un articol dedicat câtorva vinării speciale, la o distanță de mai puțin de o oră de Chișinău.

7. Reliefuri și zone deosebite

Foto: moldovenii.md

Republica Moldova nu are munți, însă se poate lăuda cu câteva locuri care ies în evidență prin frumusețea reliefului sau diversitatea florei și faunei. Printre cele mai frumoase forme de relief sunt cele de de la Orheiul Vechi și Duruitoarea.

Totodată, merită menționate și trei locuri de unde Nistrul poate fi admirat de sus și care reprezintă obiective turistice în sine: stânca amplasată între Molovata și Mărcăuți (unde Nistrul cotește spre hidrocentrala de la Dubăsari și deschide priveliștea spre Molovata Nouă), „Lumânarea Recunoștinței” din Soroca și stânca din Socola, raionul Șoldănești. În apropiere de această localitate se află și casa memorială a poetului Dumitru Matcovschi din Vadul-Rașcov.

Probabil cel mai apreciat bazin acvatic, din punct de vedere al florei și faunei, este lacul Beleu. Acesta se află la sudul republicii, în rezervația științifică a Prutului de jos. Aici se găsesc peste 20 de specii de pești. Lacul găzduiește anual, pentru câteva săptămâni, cârduri de pelicani, un eveniment deosebit pentru localnici și vizitatori.

8. Odihna la pensiuni

Bucurați-vă de liniștea unei pensiuni rustice, mai ales că în Republica Moldova nu ducem lipsă de acestea. Deși nu sunt foarte multe, acestea reprezintă autenticitatea odihnei la țară și sunt amplasate în zone cu natură desebită sau în apropierea unui râu, lac sau a unei păduri. Totodată, unele pensiuni au beneficiat și de sprijinul donatorilor externi tocmai pentru a crește nivelul de atractivitate al acestora.

Odihna la pensiune este și mai inedită pentru cei care sunt prinși în lucrul la calculator, întrucât liniștea și elementele de autenticitate de aici îți pot încărca bateriile pentru zilele de muncă ce urmează.

Printre zonele în care putem întâlni pensiuni consacrate se numără complexul Orheiul Vechi, malul Nistrului sau proximitatea lacului Costești-Stânca.

9. Alternative pentru iubitorii de animale

Foto: realitatea.md

Cei care s-au plictisit de Grădina Zoologică din Chișinău pot opta pentru cea din Bardar, Ialoveni, sau pot merge să vadă zimbrii din Pădurea Domnească.

O alternativă este hipismul. Și de această dată Google vă vine în ajutor. De exemplu, la o școală de hipism din apropierea Chișinăului o lecție de hipism pentru începători, cu durata de 30 de minute, costă 300 de lei, iar una de 45 de minute – 350 de lei; iar copiii vor învăța să călărească un ponei.

Și dacă aceste sugestii nu sunt de ajuns, puteți opta oricând pentru un picnic cu prietenii sau familia, puteți merge la pescuit sau cu cortul într-un loc de unde să prindeți un răsărit pe nota 10.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here