În plină pandemie, zeci de enoriași participă la „Drumul Crucii” în jurul Chișinăului. Reacția celor de la Sănătate
Pandemia COVID-19 nu a oprit zeci de enoriași să participe la tradiționalul „Drumul Crucii” care are loc în jurul Chișinăului. Pe de o parte, reprezentanții Mitropoliei au anunțat un program amplu ce se va încheia pe 18 iulie, însă, pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății strâng din umeri, menționând că nu a fost posibil să ajungă la un acord de amânare a evenimentului.
Pe pagina oficială a Mitropoliei este anunțat că În perioada 17-18 iulie 2020, în jurul Chișinăului se săvârşește tradiţionalul Drum al Crucii şi al Pocăinţei (ediția a XVII-a). Astfel, în dimineața zilei de astăzi, 17 iulie, Mitropolitul Vladimir a săvârșit Slujba Acatistului Acoperământului Maicii Domnului în curtea bisericii de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” de la „Porțile Orașului”, înconjurat de slujitorii și credincioși dornici de a primi binecuvântarea arhipăstorească la începutul Drumului Crucii şi al Pocăinţei.
„După săvârșirea rugăciunii, participanții la procesiune au fost îndemnați de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova să se roage cu multă sârguinţă către Maica Domnului şi Mântuitorul Hristos pentru pace, înțelepciune, linişte, bună înţelegere pe pământul Moldovei și pentru ca Domnul să trimită mila Sa cea cerească asupra țării și Capitalei noastre”, se arată în nota informativă a Mitropoliei.
În cadrul briefing-ului de presă de azi dimineață, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, au menționat că cunosct despre evenimentul „Drumul Crucii”, însă nu au reușit amânarea acestuia.
„Noi am avut discuții cu secretariatul Mitropoliei și am convenit că respectarea măsurilor la evenimente religioase sunt importante. Nu s-a ajuns la un acord ca să se amâne pentru că cunoșteam despre aceste evenimente. Am discut și cu colegii de MAI. Am decis să monitorizăm și să vorbim și cu reprezentanții Mitropoliei să facă apel la respectarea acestor reguli. Nu trebuie să fim pe baricade diferite”, a declarat secretarul general de la Sănătate, Constantin Rîmiș
În jurul orei 08.30, enoriașii au pornit de la biserica de lemn din sectorul Botanica și evenimentul se va desfășura conform următorului program:
Vineri, 17 iulie
08:30 – pornirea procesiunii de la Porțile Orașului
09:30 – biserica Sf. Prooroc Daniil, sect. IV, Ciocana
11:00 – biserica Sf. Ierarh Ioasaf din Belgorod, sect. IV, Ciocana
12:00 – biserica Nașterea Maicii Domnului, sect. IV, Ciocana
13:30 – biserica Sf. Prooroc Ilie, sect. IV, Ciocana
15:00 – biserica Sf. Lazăr, de la cimitirul din str. Doina
17:30 – biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, sect. Petricani
19:30 – biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, șoseaua Balcani
21:30 – Slujba Vecerniei și a Utreniei la biserica Sf. Ierarh Nicolae, s. III, Durlești
Sâmbătă, 18 iulie
01:00 – Sfânta Liturghie la biserica Cuvioasa Parascheva, sect. II, Botanica
06:00 – Porțile Orașului
08:30 – Catedrala Nașterea Domnului
Comentarii