Octavian Țîcu a depus un denunț la Procuratura Generală

Autor: , in Politic / 17 iulie, 2020, 17:45

Deputatul neafiliat, președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, a venit azi în fața presei cu un denunț adresat procurorului general Alexandr Stoianoglo, în legătură cu incidentele de joi, 16 iulie, din fața Parlamentului, care au constat în ciocniri dintre unii protestatari din cadrul manifestației organizate de grupul de inițiativă „Forța Veteranilor” și forțele de ordine.

„La 16 iulie, mai mulți veterani au protestat pașnic față de inactivitatea Guvernului și Parlamentului în vedera aprobării cerințelor sociale ale veteranilor de război”, a declarat Țîcu.

„Combatanții și-au manifestat nemulțumirea față de acțiunile statului în legătură cu instalarea ilegală a posturilor de securitate de la Nistru, dar si că nu li s-au acordat polițe de asigurare medicală gratuite. La un moment dat, atunci când unii veterani au încercat să instaleze corturi în fața clădirii legislativului, forțele de ordine au aplicat mijloace speciale împotriva manifestanților. Acestea au folosit ilegal electroșocuri și spray lacrimogen împotriva manifestanților, mulți fiind luați pe sus și reținuți în mod ilegal. Totodată, din cauza aplicării forței de către organele de drept, mai mulțI protestatari au fost spitalizați”, a adăugat deputatul.

Invocând articolul 166.1, Cod Penal, potrivit căruia cauzarea intenționată a unei dureri sau a unei suferințe fizice ori psihice care prezintă tratament inuman ori degradant de către o persoană publică sau o persoană care exercită atribuțiile unei autorități publice sau de către orice altă persoană care acționează cu titlu oficial sau cu consimțământul expres ori tacit al unei asemenea persoane, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani, deputatul Octavian Țîcu solicită stabilirea tuturor circumstanțelor faptelor petrecute și stabilirea subsecventă a caracterului lor infracționar.

Amintim că ieri, 16 iulie, grupul de inițiativă „Forța Veteranilor” a organizat o acțiune de protest față de inactivitatea Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova în aprobarea cerințelor sociale ale veteranilor de război.

Tot ieri, s-a decis că statul va oferi gratuit veteranilor de război prima de asigurare medicală obligatorie. Un proiect de lege ce prevede acest lucru a fost adoptat în lectură finală de către deputați.

Astfel, vor beneficia gratuit de prima de asigurare medicală obligatorie și cetățenii Republicii Moldova care domiciliază pe teritoriul țării, dar primesc pensii de asigurări sociale din partea altor state.

De asemenea, veteranii de război angajați vor obține statutul de persoană asigurată de către Guvern.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X