„Unii pacienți ajung și la psihiatrie”. Detalii despre femeia infectată cu COVID-19, găsită decedată în camera de baie a unui spital din Chișinău

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 17 iulie, 2020, 13:24

O femeie de 48 de ani care a fost diagnosticată cu COVID-19 și se afla la tratament de 13 zile, a fost găsită fără suflare în sala de baie a secției în care era internată la Spitalul „Arhanghel Mihail” din Capitală. Aceasta urma să fie testată, din nou, mâine, 18 iulie, iar în caz că rezultatul era negativ urma să fie externată.

Contactată de Cotidianul.md, șefa Unitate de primiri urgente al spitalului în care s-a produs tragedia, Veronica Țugulschi, ne-a spus că pacienta ar fi putut manifesta simptome neurologice pe fundalul infecției virale.

„De la începutul pandemiei COVID-19, am observat că pacienții diagnosticați cu COVID-19 suferă de dereglări nervoase, chiar dacă anterior nu s-au confruntat cu așa ceva. Sunt 5-6 pacienți care au fost duși la Spitalul de Psihiatrie, din păcate”, a declarat Veronica Țugulschi.

Femeia de 48 de ani este din Chișinău, iar la data de 3 iulie, fiind cofirmată cu COVID-19 și pneumonie, a fost internată în spital în stare de gravitate medie.

„Pe parcursul tratamentului, starea pacientei s-a ameliorat. Mai exact, ieri, 16 iulie, a fost efectuat examenul radiologic și examenul biochimic. Medicii au constat o amelioare vădită a stării de sănătate. Pacienta se simțea foarte bine, iar saturația de oxigen în sânge era de 98. Aproape de ora 19:00, femeia a fost consultată de medic. Aceasta era stabilă neurologic”, a precizat șefa Unitate de primiri urgente Spitalul „Arhanghel Mihail” din Capitală.

În jurul orelor 04:00 – 05:00, femeia de 48 de ani a mers în camera de baie, acolo unde și s-a produs tragedia.

„Asistenta medicală observând lipsa pacientei o perioadă mai îndelungată, a mers la camera de baie care era încuiată. A alertat și alți responsabili din cadrul spitalului. Ușa blocată a fost forțată. Ulterior, au fost chemați și polițiștii. Femeia a fost găsită fără suflare”, a menționat Veronica Țugulschi.

Șefa secției ne-a declarat că așa cum COVID-19 afectează sistemul nervos central, adesea pacienții infectați manifestă simptome neurologice, precum ar fi anxietate, dereglări cognitive.

„Azi dimineață la ședința operativă am discutat, sigur, acest subiect. Admitem că pacienta ar fi avut astfel de simptome la acel moment. Însă, expertiza legală va determina cauza decesului”,a mai spus Țugulschi.

Veronica Tugulschi a informat că atunci când sunt determinate dereglări neurologice la pacienți, apelează la intervenția medicului neuropatolog. De asemenea, psihiatrul discută cu persoanele afectate.

„De asemenea, pacienții când sunt internați ne lasă și un număr de telefon a unor persoane cu care putem lua legătura telefonică, în caz de tragedie. Pentru că știm cu toții că COVID-19 afectează rapid toate organele și poate cauza chiar și decesul, din păcate. Femeia discuta cu soțul, numărul acestuia fiind indicat și în contactele instituției, în caz de necesitate. Poliția a preluat cazul și urmează să efectueze procedurile de rigoare”, a conchis șefa Unitate de primiri urgente al spitalului în care s-a produs tragedia, Veronica Țugulschi.

Anterior, o femeie în vârstă de 69 de ani, infectată cu noul coronavirus, a căzut în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 20.264 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1.350 în Transnistria.

La momentul actual 78 copii infectați cu COVID-19 sunt internați în instituțiile spitalicești.

În total, 13913 persoane s-au vindecat de COVID-19, iar 666 au decedat.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 87 persoane cu suspecție la COVID-19.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății în contextul pandemiei COVID-19:

– Evitați locurile publice și aglomerațiile;

– Păstrați distanța socială de minim 1 m;

– Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun și dezinfectați mâinele;

– Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

– La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, apelați Serviciul 112;

– Purtați obligatoriu masca de protecție în spații închise și în spațiile publice deschise unde nu este posibilă păstrarea distanței socială de minim 1 m. Aceasta trebuie să acopere atât nasul, cât și gura.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X