Certificate false care atestă un test negativ de COVID-19, vândute cu 200 de lei în R. Moldova. Cazul va fi investigat de INI

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 20 iulie, 2020, 16:28

Administrația unei clinici private s-a adresat cu o cerere la Inspectoratul Național de Investigații (INI), comunicând că din numele clinicii se vând documente false care certifică un test negativ la COVID-19.

Certicatul fals era vândut contra sumei de 200 de lei. Astfel, prețul pentru o presupusă analiză este de 4 ori mai ieftină decât prețul de facto al celei efectuate în laborator.

„Mai multor persoane li s-a propus această ofertă, din motiv că există diferență de preț a analizei efectuate la noi în laborator și cea falsificată. Deja a fost depusă o plângere la Inspectoratul Naţional de Investigaţii. Persoanele responsabile se vor ocupa de examinarea acestui caz. Noi, evident, am pus la dispoziţie organelor de anchetă toate datele de care dispunem la moment”, a declarat directorul clinicii private din Chișinău, Silvia Morgoci.

La sfârșitul lunii iunie, cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare, printre care și testarea la noul coronavirus sau determinarea anticorpilor la SARS-CoV-2.

Astfel, un test pentru depistarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 costă 293 de lei, iar stabilirea virusului COVID-19 costă 755 de lei. De menționat că, din luna martie curent mai multe instituții private realizează teste pentru COVID-19, costul acesta începând de la 700 de lei.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 20.980 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1427 în Transnistria.

Din numărul total, 14.467 persoane s-au tratat de COVID-19. Alte 688 de persoane au decedat din cauza complicațiilor virusului.

Amintim că, documente false care certifică un test negativ cu Covid-19 erau vândute și la punctul de trecerea frontierei Promachonas, din Bulgaria în Grecia, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unei măsuri care prevede obligativitatea acestor documente, la miezul nopţii de marţi spre miercuri, dezvăluie presa greacă.

Unii turişti ar fi cumpărat certificate false şi le-ar fi prezentat autorităţilor elene, pentru a evita testarea la COVID-19, o plasare în izolare pe o perioadă de 24-36 de ore sau o plasare în carantină pe o perioadă de 14 zile, într-un hotel special, în cazul în care testul se dovedeşte pozitiv.

Un certificat fals era vândut cu sume între 30 şi 40 de euro.

Autorităţile elene sunt la curent cu aceste certificate false şi intenţionează să efectueze teste aleatorii turiştilor, la frontieră.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X