(GRAFIC) Cum a introdus Ministerul Sănătății două microstate în statistici pentru ca situația din Moldova să arate mai bine

Autor: , in Actualitate / Social / 20 iulie, 2020, 10:48

Ministerul Sănătății de la Chișinău a introdus în rapoartele săptămânale privind situația epidemiologică la nivel continental și San Marino și Andorra, două microstate cu o populație cât a unui orășel din Republica Moldova. S-a întâmplat abia de la 17 iulie, de când țara noastră a devenit al 4-lea stat din Europa la capitolul infectări raportat la populație.

Din luna aprilie și până la 11 iulie, Ministerul Sănătății de la Chișinău introducea în rapoartele sale săptămânale privind situația epidemiologică la nivel european doar statele mai mari de 100 de mii de locuitori, dar lucrurile s-au schimbat de la 17 iulie, când au fost introduse și San Marino și Andorra.

Cel mai probabil a fost un truc pentru a diminua din gravitatea situației din Republica Moldova, în condițiile în care țara noastră a ajuns pe locul 4 în Europa la capitolul infectări raportat la populație.

Astfel, potrivit raportului de la 11 iulie, Republica Moldova se situa pe locul 6 în Europa, cu 5.373 de infectări la un milion de locuitori.

Raport din 10 iulie

Potrivit acelui raport, Moldova se situa în spatele Islandei, iar lider era Luxemburg, în condițiile în care clasamentul era realizat după un tipar internațional, incluzând doar statele cu o populație mai mare de un milion de locuitori.

Citește și: COVID-19: Moldova a ajuns pe locul 4 în Europa între țările cu cele mai multe infectări

În condițiile în care situația în Republica Moldova se agravează, în timp ce în restul statelor europene, în special cele din top 10 lucrurile se stabilizează, țara noastră a ajuns pe locul 4 în Europa săptămâna trecută la capitol infectări. În raportul Ministerului Sănătății a fost însă plasată pe locul 7, după ce au fost introduse în top și Andorra și San Marino, iar Spania a fost trecută cu peste 50 de mii de cazuri în plus, necertificate de OMS și autoritățile de la Madrid.

Astfel, la 17 iulie Ministerul Sănătății ne prezintă un raport în care apar și Andorra (77 de mii de locuitori) și San Marino (33 de mii de locuitori), două microstate care au suprafața și populația unor mici orașe din Republica Moldova.

Mai este de precizat că această raportare se face la o populație oficială de 3,5 milioane de locuitori pentru Republica Moldova, în condițiile în care potrivit celei mai recente estimări a BNS, în țara noastră, fără stânga Nistrului, locuiesc 2,6 milioane de oameni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X