(VIDEO) Munteanu: Moldova riscă să piardă aproape un miliard de euro din cauza felului în care gestionează dosarul Aeroport

Autor: , in Actualitate / Economic / 21 iulie, 2020, 19:04

Republica Moldova riscă să piardă 900 de milioane de euro din cauza felului în care gestionează autoritățile dosarul privind Aeroportul Internațional Chișinău, susține deputatul Igor Munteanu.

Deputatul a vorbit despre procesul internațional în cadrul căruia este atrasă Republica Moldova, în arbitrajul de la Stockholm, acolo unde Avia Invest s-a adresat după apariția litigiului cu statul în privința aeroportului.

El a acuzat și faptul că Procuratura Generală deocamdată nu a intentat un proces în legătură cu felul în care a avut loc concesiunea aeroportului, această tărăgănare fiind tot în detrimentul intereselor statului în cadrul litigiului internațional.

„După apariția acestui litigiu statul a anunțat un concurs pentru selectarea unei echipe de avocați care să reprezinte Republica Moldova. Dar, în mod surprinzător, la scurt timp concursul a fost anulat și s-a pierdut mult timp. Arbitrajul de la Stockholm nu prea se reține. La 15 iulie a fost demarat un nou concurs, dar nu știu ce-i mai trebuie deja statului avocați, pentru că poziția prezentată de stat a fost deja înaintată și s-a numit și arbitru. Multe din companiile de avocați care erau interesate să apere interesele statului sunt într-o poziție ingrată, pentru că trebuie să se țină de un document de poziție care nu le aparține”, a declarat Munteanu.

Acesta amintește că „între timp Guvernul a declarat rezoluțiunea contractului cu Avia Invest, pentru că compania care deține aeroportul în concesiune nu a prezentat o sumă de garanție în valoare de un milion de euro, o sumă foarte mică”.

„Mie mi se pare foarte suspect acest lucru. Aeroportul ar putea să revină statului, dar cu un cost foarte mare, de 900 de milioane de euro. Fără o casă de avocați care să fie capabilă să ne scotă din acest litigiu, s-ar putea să fie foarte mari consecințe. Vreau să întreb Ministerul Justiției ce s-ar putea întâmpla cu interesele Republicii Moldova dacă nu va fi reprezentată cum trebuie”, a mai spus Munteanu.

În context, el a acuzat statul că „a făcut tot posibilul pentru a ajuta Avia Invest”, menționând că este „foarte îngrijorat de anumite decizii care pot duce la consecințe financiare foarte dure pentru Republica Moldova”.

Citește și: Avia Invest a acționat Moldova la arbitrajul de la Stockholm; Chișinăul caută avocați

https://www.facebook.com/ParliamentRM/videos/1175173009526373/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X