APP: Suma de 900 milioane de euro cerută de Avia Invest de la R. Moldova este artificial invocată

Autor: , in Actualitate / Social / 23 iulie, 2020, 13:07

Adresarea SRL Avia Invest, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, în arbitrajul de la Stockholm cu solicitarea de încasare a 900 milioane de euro, în calitate de prejudiciu din contul statului Republica Moldova, reprezintă o încercare a concesionarului de a influența autoritățile statului pentru a exploata în continuare Aeroportul Internațional Chișinău, chiar și neexecutând obligațiile esențiale ale contractului. Aceasta este opinia reprezentanților Agenției Proprietății Publice.

Mai mult, cei de la APP susțin că suma de 900 milioane de euro, solicitată de SRL Avia Invest, este nejustificată, atât timp cât investițiile totale, pe întreaga durată a contractului de concesiune care urmau a fi efectuate de către SRL Avia Invest, potrivit contractului, constituiau doar 244 milioane de euro.

„Această sumă este artificial invocată pentru a sustrage atenția de la neexecutarea obligațiilor contractuale de către SRL Avia Invest”, mai spun cei de la APP.

Citește și: Avia Invest a acționat Moldova la arbitrajul de la Stockholm; Chișinăul caută avocați

Cât privește instituirea taxei aeroportuare în mărime de 50% asupra tarifului de 9 euro percepută de SRL Avia Invest per pasager, cei de la APP susțin că nu afectează activitatea și investițiile SRL Avia Invest, or potrivit contractului SRL Avia Invest urma să efectueze lucrările/investițiile din surse proprii și nu din sursele acumulate din perceperea tarifului de 9 euro per pasager.

Mai mult, reprezentanții Agenției spun că la solicitarea organelor competente SRL Avia Invest nu a prezentat informații financiare privind baza de cost a tarifului aeroportuar de 9 euro per pasager și nu a prezentat calcule confirmative privind impactul taxei aeroportuare asupra investițiilor SRL Avia Invest.

Cu referire la eliberarea actelor permisive, APP comunică că, SRL Avia Invest nu s-a conformat rigorilor legale și nu a prezentat actele necesare potrivit legislației, autorităților competente de eliberarea actelor permisive.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X