Sursă foto: digi24.ro

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul de televiziune 10TV cu o amendă în valoare de 7.000 de lei. Se întâmplă după ce directorul adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Artur Gumeniuc, a depus o sesizare în acest sens. Deși, cei de la CA nu au identificat, în procesul de monitorizare, încălcările semnalate de reprezentantul SIS, au fost, însă, identificate ale încălcări, care au dus la sancționarea postului.

În sesizarea depusă de directorul adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Artur Gumeniuc, se arată că în cadrul unei emisiuni de la 10TV, din 24 iunie, au fost făcute declarații care lezează demnitatea națională a unei entități. Mai exact, cei de la SIS fac referire la declarații precum – „să fie deportați cei care nu cunosc limba de stat. Numai oamenii deștepți trebuie să aleagă la alegeri. Numai vorbitorii de limbă strămoșească trebuie să fie la vot, nu și ceilalți care doar au primit buletine și nu cunosc limba de stat”, vociferate de invitatul la emisiune.

În procesul de monitorizare s-a constat însă că a fost încălcat principiul imparțialității și echilibrului, iar prezentatorul și-a expus propriile opinii în raport cu unele subiecte.

Membrul CC, Corneliu Mihalache, a calificat sesizarea SIS drept absurdă și a recomandat organelor de drept să se ocupe de acest caz, dacă va fi intentat dosar penal.

„SIS este o organizație serioasă și consider că nu este corect să se adreseze la CA cu solicitarea de a sancționa un post de televiziune. Mi se pare un pic deplasat. Nu vreau să fiu avocatul televiziunii, dar apăr prezumția de nevinovăție a jurnaliștilor. Avem o sesizare în care se vorbește despre incitare la ură. Dacă este intentat dosar penal, SIS și organele de anchetă să se ocupe de asta, dar nu CA. Nicio persoană indicată în dialog nu s-a adresat nou. Acum ce facem? Sancționăm o televiziune doar pentru că vicedirectorul SIS s-a adresat la noi?”, a întrebat Mihalache.

La rândul ei, membra CA, Lidia Viziru, a avut pretenții că postul de televiziune nu a oferit drept la replică persoanelor vizate în emisiunea din 24 iunie. Acesta susține că reprezentanții televiziunii puteau oferi acest drept mai târziu, însă nu au făcut-o.

În rezultat, postul de televiziune 10TV a fost sancționat cu o amendă în valoare de 7.000 de lei pentru alte încălcări decât cele sesizate de SIS.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here