Un nou scandal între China și SUA: Cele două țări se amenință reciproc cu închiderea consulatelor

Autor: , in Externe / 23 iulie, 2020, 12:04

Donald Trump ameninţă că este ”posibil în continuare” să ordone închiderea altor consulate chineze în Statele Unite, după ce Departamentul de Stat american a somat Beijingul să-şi închidă Consulatul de la Houston, în Texas, relatează Reuters.

Trump a subliniat, într-o conferinţă de presă la Casa Albă, miercuri, că un foc a fost observat în incinta Consulatului chinez din Houston după ce Departamentul de Stat a ordonat închiderea acestuia în termen de 72 de ore, scrie News.ro.

”Îmi imaginez că ardeau documente şi hârtii”, a declarat şeful statului american.

Potrivit Departamentului de Stat, decizia de a închide Consulatul Chinei la Houston este justificată de necesitatea de a proteja ”proprietatea intelectuală americană şi informaţiile private ale americanilor”.

Este vorba despre o nouă degradare a relaţiilor între Washington şi Beijing, care s-au tensionat după apariţia pandemiei covid-19. Administraţia Trump reproşează totodată Chinei manevre la Marea Chinei de Sud şi acapararea Hong Kongului.

Potrivit unei surse la curent cu dosarul, China ar intenţiona să închidă Consulatul Statelor Unite la Wuhan, de unde o parte a personalului a fost evacuată la începutul anului, după apariţia noului coronavirus în acest mare oraş din provincia Hubei.

Ambasada Chinei la Washington a acuzat Statele Unite de ”fabricaţii fără fundament” cu privire la acţiunile misiunilor diplomatice chineze şi a îndemnat la anularea acestei ”decizii greşite”.

China urmează ”cu siguranţă să acţioneze prin contramăsuri stricte”, a anunţat pe Twitter o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

Presa oficială chineză prezintă, joi, decizia Statelor Unite de a închide Consulatul Chinei la Houston drept o tentativă de a imputa Beijingului eşecurile administraţiei americane înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie.

”Rămas în urmă în sondaje (…), liderul american face totul în tentativa sa de a prezenta China ca pe un agent al răului”, denunţă un editorial în China Daily, ziarul oficial în limba engleză.

Tabloidul cu accente naţionaliste Global Times îl acuză pe Donald Trump de manevre politice şi apreciază că ”alegerile prezidenţiale din noiembrie înnebunesc Washingtonul”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X