O judecătoare care a emis decizii controversate în dosarele Filat, Platon și Papuc, numită vicepreședintă a CSJ

Autor: , in Justiție / 28 iulie, 2020, 13:22

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au desemnat-o pe magistrata Nadejda Toma în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție (CSJ), președintă a Colegiului Penal al Consiliului. Candidatura judecătoarei urmează să fie înaintată Parlamentului pentru aprobarea în funcție.

La concurs au participat 4 candidați, însă, în final membrii CSM au ales doar din doi, după ce Liliana Catan a refuzat să mai participe la concurs, indignată de faptul că concursul pentru suplinirea funcției vacante de președinte al CSJ, la care a participat, a fost anulat, iar Petru Moraru a anunțat la începutul concursului că își retrage cererea de participare.

Astfel, la concurs au rămas Nadejdei Toma Anatolie Țurcan, participant și la concursul anulat pentru suplinirea funcției vacante de președinte al CSJ.

Anticorupție.md scrie că Nadejda Toma a fost numită judecătoare în 2001. Timp de zece ani a activat la Judecătoria Ialoveni, a cărei președintă a ajuns în 2011. În 2014, Toma a fost promovată direct la Curtea Supremă de Justiție până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani, iar în ianuarie 2018 a fost aleasă președintă a Colegiului Disciplinar al CSM.

Nadejda Toma a făcut parte din complete de judecată care au emis decizii controversate în mai multe dosare de rezonanță. Ea au făcut parte și din completul de judecată care a respins recurs avocaților fostului premier Filat, condamnat la nouă ani de închisoare.

În iulie 2015 Toma s-a numărat printre judecătorii care i-au achitat pentru abuz de putere şi neglijenţă în serviciu pe generalii Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, fostul ministru de Interne şi, respectiv, fostul comisar al Capitalei în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Toma a făcut parte și din completul care a pus punct în unul dintre dosarele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, respingând recursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina Juriştii pentru drepturile omului o cauză la examinarea căreia a participat judecătorul Toma Nadejda a fost obiect de examinare la CEDO. Este vorba despre cauza Balakin c. Moldovei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X