Una dintre judecătoarele vinovată de condamnarea Moldovei la CEDO în cazul „Gemenii”, promovată vicepreședinte CSJ

Autor: , in Actualitate / Social / 28 iulie, 2020, 13:10

Tamara Chișcă-Doneva, care a făcut parte din completul de judecată în cazul „Gemenii”, care a dus la o condamnare la CEDO și plata de despăgubiri de peste 3,5 milioane de euro din partea statului, a fost promovată marți în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, prin votul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Chișca-Doneva a fost desemnată câștigătoare a concursului pentru suplinirea funcției de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiţie, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, deși se numără printre judecătorii criticați vehement chiar de către premierul Ion Chicu, după ce la începutul acestui an Republica Moldova a fost obligată, de către CEDO, la plata unor despăgubiri de peste 3,5 milioane de euro în cazul Gemenii.

La scurt timp după decizia CEDO, premierul Ion Chicu solicita urmărirea penală a judecătorilor Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru, Sveatoslav Moldovan și Vera Macinskaia, care au dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.

Republica Moldova a fost obligată să plătească 1,5 milioane de euro despăgubiri în cazul „Gemenii” și să asigure returnarea clădirii către reclamanți până la 18 mai 2020. În cazul în care spațiile comerciale nu vor fi întoarse reclamanților, statul va fi obligat să mai achite încă 2,1 milioane de euro. Astfel, suma despăgubirilor va depăși 3,5 milioane de euro.

Centrul comercial Gemenii a aparținut fostului lider PD Vladimir Plahotniuc și fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko.

Plahotniuc deținea 47,9% din acțiuni prin intermediul OTIV Prime, iar Poroșenko un număr egal de acțiuni, prin compania Geomold SRL.

În anul 2010, Vladimir Plahotniuc a fost acuzat că ar fi preluat prin acțiuni ilegale controlul asupra centrului comercial „Gemenii” de către fostul administrator al companiei care gestiona clădirea, Ilie Rotaru.

Din aprilie 2019, „Gemenii” a intrat în posesia companiei Twins Estate SRL, care are doi asociați – Grigore și Fevronia Roșca. Ei dețin și grupul de companii Rogob. În 2016, Rogob a cumpărat un alt centru comercial din centrul capitalei – UNIC.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X