Universitatea Tehnică a Moldovei este lider printre universitățile din Republica Moldova, conform ultimului raport publicat de Ranking Web of Universities, un top care analizează circa 30.000 de universități din întreaga lume, inclusiv instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.

Potrivit raportului Webometrics, UTM se situează pe primul loc în Republica Moldova, pe locul 221 – în Europa Centrală și de Est, pe locul 999 – în Europa şi pe locul 3116 în lume.

Indicatorii luați în calcul de Webometrics:

5% – prezența online, care este direct proporțională cu mărimea (numărul de pagini) al principalului domeniu web al instituţiei;

50% – vizibilitatea – numărul de reţele externe care fac trimitere la domeniul instituției, măsurabile cu Ahrefs și Majestic;

10% – transparența – numărul de citări înregistrate de autorii instituției pe platforma Google Scholar;

35% – excelența – numărul de lucrări printre primele 10% cele mai citate la 26 de discipline (Scimago).

Clasamentul actual a venit cu noi reguli pentru parametrul transparență. Dacă anterior se excludeau 10 profiluri din TOP Google Scholar ale universității și se numărau celelalte citări ale autorilor din intervalul TOP 11-110, acum noua metodologie de calcul se bazează pe colectarea citărilor din primele top 210 profiluri publice ale fiecărei universități, pentru a permite comparații independente de numărul de angajați ai instituţiei, cu excluderea ulterioară a primelor 20 de profiluri de top ale listei pentru îmbunătățirea reprezentativității. Pentru celelalte 190 de profiluri per universitate se însumează numărul de citări, iar instituțiile sunt ordonate descrescător.

Menționăm că în clasamentul din ianuarie 2020, UTM a înregistrat, de asemenea, un rezultat excepțional, deținând întâietatea la nivel național printre universitățile din Republica Moldova. Este rezultatul evident al efortului consolidat depus de-a lungul ultimilor ani de comunitatea academică a Universității, conform Strategiei de dezvoltare instituțională promovată consecvent de către rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan – un manager de top, care propulsează UTM printre cele mai prestigioase universități ale lumii.

Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania, începând cu anul 2004. Ierarhizarea în cadrul acestui top se efectuează pe baza datelor web accesibile publicului, rezultatele fiind făcute publice în lunile ianuarie şi iulie, în fiecare an.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here