Fabrica #4 a Companiei Germane „Draexlmaier”, mun. Cahul, foto: ZEL „Bălți”

Zona Economică Liberă „Bălți” s-a remarcat prin noi rezultate obținute pe parcursul anului 2019, astfel menținându-și poziția de lider la toți indicatorii printre zonele economice libere din țară, se arată într-un raport publicat recent de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI).

La 31 decembrie 2019 în ZEL „Bălți” activau 70 de rezidenți, cu nouă mai mult comparativ cu anul precedent. Numărul angajaților, s-a majorat cu 10% și cifrează 11412 persoane. Din numărul total al angajaților zonelor economice libere de la noi – 18180 persoane, cea mai mare pondere o deține „Bălţi” – 62,8%. În același timp, valoarea salariului mediu în ZEL „Bălți, a constituit 9100 lei. Având o creștere de 6% față de anul precedent.

Sursa: MEI

Valoarea investițiilor realizate în anul 2019 de către rezidenții ZEL „Bălți”, a fost de 22,7 milioane de dolari și 207.8 milioane de dolari de la începutul activității sale (în creștere cu cca 12% față de anul 2018). Aceasta reprezintă 48% din totalul investițiilor realizate în cadrul zonelor economice libere de la noi – 432,7 mln. USD.

Sursa: MEI

Venitul din vânzările producției industriale a rezidenților ZEL „Bălți” în anul 2019 a constituit 7,8 mlrd. lei, ceea ce reprezintă 71,1% din volumul total al veniturilor din vânzări cumulativ pe toate zonele economice libere din Moldova – 10,97 mlrd. Lei.

Sursa: MEI

Valoarea impozitelor, taxelor şi altor plăţi obligatorii calculate (impozit pe venit, TVA, contribuții de asigurări sociale, prime de asigurare medicale obligatorii, etc.) în anul 2019 a constituit cca 413 mln. lei, cu 49 mln. lei mai mult față de anul precedent. Din valoarea totală a acestor plăţi provenite din cele șapte zone economice libere – 607,3 mil. lei, ponderea cea mai mare revine rezidenților ZEL „Bălți” și constituie 68,0%.

Sursa: MEI

Anul 2019 a fost marcat prin deschiderea unei fabrici noi. Compania Germană „Draexlmaier” a construit o nouă fabrică în mun. Cahul cu o suprafață de 22000m², fiind a patra la număr în Moldova. Aici au fost create 1600 locuri noi de muncă.

Fabrica #4 a Companiei Germane „Draexlmaier”, mun. Cahul, foto: ZEL „Bălți”

Majoritatea Zonelor Economice Libere din Republica Moldova au fost create în perioada anilor ’90. ZEL „Bălți” fiind ultima creată acum zece ani, a reușit să se remarce ca un real promotor al dezvoltării industriale a țării, dar și a economiei naționale în ansamblu. Impactul activității sale, a schimbat percepția cu privire la zonele economice libere autohtone, devenind un exemplu elocvent și demn de urmat.

P.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here