Cum vede ministrul Justiției numirile controversate de la CSJ și Curtea de Apel Chișinău

Autor: , in Justiție / 29 iulie, 2020, 10:18

Ministrul Justiției dă vină pe „corporatism” în cazul numirilor de marți a unor judecători cu decizii controversate în fruntea unor înalte instanțe judecătorești.

„Corporativism. Știți? Când se grupează grupuri de interese pentru promovarea anumitor candidaturi favorabile unui sau altui grup. Niște lucruri urâte. Presupun că s-a sperat că totuși e vacanță, sfârșit de iulie și nu va exista o așa atenție nici din partea politicienilor, nici din partea presei și se va trece cumva, pe sub masă, toată istoria respectivă”, a declarat Fadei Nagacevschi, invitat la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

„Am participat la mai multe ședințe CSM. Ce nu le-ai spune, înțelegerile nu se fac în timpul ședinței, dar înainte. Membrii CSM se înețeleg, bat palma și promovează acei oameni pe care au interes”, a spus ministrul.

Nagacevschi susține că le-a transmis un mesaj membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, care au votat pentru candidaturile lui Vladislav Clima, Tamarei Chișcă-Doneva și Nadejdei Toma.

„Din start le-am transmis un mesaj, chiar mesajul care a fost solicitat de PAS în cadrul flashmobului: să fie atenți ce promovează și să nu promoveze oameni care sunt compromiși. Eu sunt convins că ceea ce a fost promovat, reieșind din masa informațională care a fost pusă la dispoziția membrilor CSM, era suficientă pentru ca să nu fie promovate asemenea persoane”, a mai spus ministrul Justiției.

„Eu nu vreau să dau nume, fiindcă le cunoașteți cu toții… Unul dintre numele sonore, pe care l-a numit și domnul prim-ministru, este doamna Chișcă-Doneva, asupra căreia planează suspiciuni extrem de serioase”, a adăugat Nagacevschi, menționând că pentru fiecare candidat, Ministerul Justiției a prezentat CSM-ului câte o notă informativă cu toată informația relevantă.

Stamate: Nu a fost corporatism, ci presiuni din partea PSRM

Invitată la aceeași emisiune, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, nu a fost de acord că ceea ce s-a întâmplat ieri la CSM a fost corporatism.

„Mai mulți membri ai CSM au declarat că au fost supuși presiunii de către reprezentanți ai PSRM”, a afirmat ea.

Amintim că ieri, 28 iulie, CSM i-a promovat pe Vladislav Clima (unul dintre judecătorii care a anulat alegerile din Chișinău din 2018) în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, pe Tamara Chișcă-Doneva (unul dintre magistrații responsabili de condamnarea de 70 de milioane de lei a Republicii Moldova în cazul „Gemenii”) și pe Nadejda Toma (a făcut parte din complete de judecată care au emis decizii controversate, printre care achitarea ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, și a ex-comisarului de Chișinău din timpul evenimentelor din 9 aprilie, Vladimir Botnari) în funcțiile de vicepreședinte ale Curții Supreme de Justiție. În cazul lui Clima, un ultim cuvânt privind instalarea în funcție îl are șeful statului, iar în cazul celor două judecătoare – candidaturile urmează a fi supuse votului în Parlament.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X