După ce CMC a aprobat inițierea Planului Urbanistic General, un consilier susține că va contesta decizia: Primăria încearcă să ocolească legea

Autor: , in Social / 29 iulie, 2020, 12:19

Consilierii municipali au votat în ședință aprobarea Planului de acţiuni pentru elaborarea Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău și a Planului Urbanistic General (PUG) al Capitalei. Pe de altă parte, consilierul Mișcării Social Politice Forța Nouă, Sergiu Tofilat, anunță că va contesta această decizie.

Documentul stabilește inițierea procesului de elaborare a Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău și a PUG, care se va desfășura în câteva etape. Municipalitate susține că serviciile pentru elaborarea documentului sunt oferite de către două companii de profil din România și Rusia, gratuit, prin sponsorizare.

Într-o notă informativă a Primăriei se menționează că Institutul Municipal de Proiectări „Chișinău – Proiect” a fost desemnat în calitate de Proiectant General Coordonator al Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău și a Planului urbanistic general al orașului Chișinău.

Totodată, conform deciziei adoptate de CMC, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare va asigura prezentarea trimestrială, viceprimarului de ramură a municipiului Chișinău, a unui raport privind desfășurarea lucrărilor de elaborare a Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău și a PUG al orașului.

Consilierul Sergiu Tofilat a declarat că acest document determină soarta orașului pe zeci de ani înainte, fiindcă va stabili regulile de construcție pe teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv regimul de înălțime a clădirilor și zonele în care se va construi.

„Legislația prevede organizarea concursului/licitației pentru elaborarea documentației de urbanism (art. 23 alin. 2 și art 24 alin. 5 din Legea 835/1996). Însă, primarul general Ion Ceban a mers pe calea acceptării unei pretinse donații de la o companie dubioasă din România care se ocupă și de proiecte imobiliare. Deci vorbim de un conflict de interese. Dacă facem o simplă căutare pe internet despre firma VEGO sau patronul acesteia, Virgil Profeanu, vom afla că ei au elaborat PUZ-uri (planuri urbanistice zonale) în câteva sectoare, cu grave încălcări, iar locuitorii din București se luptă să le anuleze. Oamenii încearcă să nu admită construirea în parcuri, creșterea regimului de înălțime a clădirilor și densitatea lor (adică a coeficienților POT/CUT). E ca și cum te-ai înțelege cu vulpea să facă sistemul de securitate la găini. Este absurd”, a menționat Tofilat.

Potrivit consilierului, această companie și structurile afiliate ar putea să elaboreze PUG pentru Chișinău.

„Pentru asta au votat consilierii din PSRM, Partidul Șor și PDM. Argumentul principal al primarului este că nu avem bani. Este vorba de aproximativ 1 milion de euro sau 0,5% din bugetul municipiului. Într-adevăr bani în buget nu ajung, dar plata de obicei se face după ce lucrul e terminat, iar elaborarea PUG-ului va dura mai mult de un an”, a precizat Sergiu Tofilat.

Consilierul a precizat că Planul Urnanistic General este cel important document pentru soarta orașului Chișinău, astfel, este posibil de economisit pe baza acestuia.

„Prin această pretinsă donație, Primăria încearcă să ocolească legea, fără a organiza licitație. Avem de a face cu o practică anticoncurențială, când este favorizată o anumită companie, cu intenții nu cele mai bune. Nu putem admite ca locuitorii din Chișinău să se confrunte cu aceleași probleme pe care le au acum cei din București, lăsați să lupte de unii singuri cu dezvoltatorii imobiliari”, a adăugat consilierul.

În acest context, Sergiu Tofilat a anunțat că va contesta decizia votată în CMC privind „acceptarea pretinsei donații”.

„Există procedura legală, trebuie să organizăm licitație. Nu poți face lucruri bune încălcând legea. Regret că va trebui să pierdem timp prin instanțele de judecată, în loc să lucrăm constructiv pentru dezvoltarea orașului”, a conchis Tofilat.

Potrivit municipalității, actualul Plan Urbanistic General al orașului a fost adoptat în anul 2007 și nu mai corespunde cerințelor actuale de dezvoltare teritorială.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X