Erdogan, control total asupra Facebook, Twitter şi YouTube. ONG: „Atac sfidător asupra libertăţii de exprimare”

Autor: , in Cultură/Media / IT/Ştiinţă / 29 iulie, 2020, 17:49

Parlamentul Turciei a aprobat o lege prin care platformele social media pot fi controlate, relatează BBC. Un ONG care militează pentru drepturile omului, Amnesty International, spune că aceasta este o ameninţare asupra libertăţii de exprimare, scrie Mediafax.

Legea impune companiilor social media care deţin peste un milion de utilizatori turci să stabilească birouri locale care să se alinieze cu normele legii şi să şteargă conţinutul acestora. Noua lege presupune ca platformele social media să funcţioneze cu o viteză de transfer de date mai mică cu 95%, ceea ce le face, practic, imposibil de utilizat.

Dacă compania în cauză refuză, va fi amendată, iar interntul va fi tăiat.

Până acum, Facebook, Twitter şi YouTube nu au comentat această decizie.

Erdogan a descris platformele social media ca fiind „imorale” şi nu a ascuns faptul că-şi doreşte ca acestea să fie aspru controlate.
Nu este prima oară când autorităţile din Turcia recurg la oprirea internetului pentru ca turcii să nu mai folosească platformele social media. Au mai făcut acest lucru în urma unor atacuri teroriste.

„Atac sfidător asupra libertăţii de exprimare”

Unele voci susţin că această lege nu face decât să amplifice cenzura în Turcia, iar ONG-ul Amnesty International declară că „este cel mai sfidător atac asupra libertăţii de exprimare din Turcia”.

„Say Stop to the Censorship Law” este un hashtag care circulă pe internet încă de marţi.

„Legea internetului sporeşte capacitatea parlamentului de a controla şi de a cenzura conţinutul de pe internet. Este o lege care va ataca şi mai mult persoanele vocale din online care au o opinie diferită faţă de ceea ce se întâmplă”, a declarat Andrew Gardner, cercetător care face parte din ONG-ul Amnesty International.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a negat că legea va încuraja cenzura, declarând că scopul ei este stabilirea unor legături legale şi comerciale cu platformele social media.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X