Igor Dodon demarează „reforma constituțională” cu un decret privind crearea unei comisii în acest sens

Autor: , in Politic / Populare / 29 iulie, 2020, 21:20

Șeful statului, Igor Dodon, a semnat un Decret privind crearea unei Comisii pentru reforma constituțională. Președintele justifică prin faptul că în ultimii 10 ani mai multe hotărâri ale Curții Constituționale au fost în contradicție cu textul Constituției.

„Am constatat că pe parcursul anilor 2010-2020 mai multe segmente importante de specialiști și practicieni din domeniul dreptului constituțional, administrației publice remarcă cu îngrijorare fenomenul instabilității puterii de stat, blocajele instituționale, implicarea politicului în domeniul justiției constituționale. Societatea moldovenească și instituțiile statului au fost nedumerite de mai multe hotărâri ale Curții Constituționale, care erau în contradicție cu textul Constituției, afectau negativ procesul colaborării puterilor în stat, creau multiple impedimente întru asigurarea stabilității sistemului politic al statului moldovenesc, precum și care au contribuit efectiv la tentativa uzurpării puterii de stat în Republica Moldova”, spune șeful statului.

Dodon consideră necesar demararea procesului de reformă constituțională în vederea „modificării legislației constituționale, asigurarea supremației Constituției, consolidării statului de drept, a democrației constituționale și garantarea drepturilor omului”.

Acesta face referire la actul de Hotărâre a Parlamentului nr. 39 din 8 iunie 2019 prin care, „recunoscându-se caracterul captiv al statului Republica Moldova, s-a constatat că edificarea statului de drept este o prioritate absolută a Republicii Moldova, că numai prin restabilirea încrederii cetățenilor în justiție și funcționalitatea statului va putea fi asigurată echitatea și prosperitatea socială”.

De asemenea, acesta face referire la Avizul Comisiei de la Veneția din 21 iunie 2019 prin care s-a stabilit că nu au existat condiții pentru ca Parlamentul să fie dizolvat pe 7/8 iunie 2019, că Decizia Curții Constituționale de a suspenda temporar din funcție Președintele Republicii Moldova nu este justificată prin prisma Constituției Republici Moldova, că Curtea Constituțională a folosit o interpretare eronată a legii și a activat cu încălcarea drepturilor părților la procesul de jurisdicție constituțională.

Dodon susține că la semnarea acestui decret a luat în calcul și următoarele aspecte:

a) blocajele constituționale din perioada 2014-2020 în relațiile Președinte-Guvern-Parlament;
b) problemele traseismului politic, care a dezechilibrat ani la rând funcționalitatea Parlamentului si Guvernului și a distorsionat rezultatele și voința electoratului, expusa în cadrul alegerilor parlamentare din anii 2010, 2014, 2019;
c) inițiativele unor forțe politice și obștești privind reducerea numărului de deputati,
d) problemele de securitate națională, create de funcționarii de rang înalt cu dubla cetățenie,
e) necesitatea introducerii în Constituție a prevederilor privind politica externă echilibrată a statului moldovenesc;
f) inițiativele obștești privind oportunitatea omiterii din Constituție a stipulărilor, care prevăd posibilitatea lichidării statului prin intermediul referendumului,
g) necesitatea concretizării atribuțiilor si statutului Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii:
h) necesitatea redactării și concretizării unor prevederi din Constituție, revizuirii unui set de hotărâri ale Curții Constituționale care au depășit câmpul constituțional și/sau care au depășit limitele de competență constituțională a Curții.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X