Un experiment de pe Stația Spațială Internațională a arătat că mucegaiul de la Cernobîl reduce cantitatea de radiații cosmice. Mucegaiul ar putea fi folosit pe viitoarele baze de pe Lună sau de pe Marte. Avantajul este că nu trebuie transportată decât o cantitate mică de mucegai.

Cea mai mare problemă a exploratorilor spaţiului este radiaţia cosmică. Într-o călătorie spre Marte, corpul uman ar absorbi 60% din radiaţia admisibilă pentru o viaţă întreagă, scrie Mediafax.

Soluţia ar putea veni de la Cernobîl. Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au demonstrat că mucegaiul crescut în apropierea reactorului poate ecrana radiaţiile.

Testele făcute au dus la concluzia că un strat de 9 centimetri de mucegai, amestecat cu sol marţian, ar bloca practic radiaţiile cosmice atât de nocive. Avantajul e că doar o cantitate mică trebuie transportată, după care mucegaiul va fi crescut la viitoarea bază marţiană sau lunară.

Profesorul Horia Banciu, biolog la UBB Cluj, crede că e o soluţie viabilă.

„Aceste mucegaiuri melanice s-a constatat că pot să reziste la doze de sute de ori mai mari de radiaţii electromagnetice de tipul radiaţiilor GAMA, de sute de ori mai mari ca cele cu care suntem noi obişnuiţi. Deci aceste mucegaiuri nepretenţioase, negre, pot să fie crescute pe suprafeţe care pot fi folosite în colonizarea planetei Marte”, a explicat Horia Banciu, biolog la UBB Cluj, citat de Mediafax.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here