Caricatură: RISE Moldova / Credit: Art of Alex Buretz

În ultimul timp, știrile false fac tot mai dificilă promovarea știrilor importante, pentru că oamenii cad în capcana senzaționalului. RISE Moldova a reușit să găsească creatorul unui proiect numit „FAke NEws”, care a ajuns să lucreze în televiziune. Acesta planifică să încaseze 1200 de dolari, în următoarea lună, după ce oameni vor citi altele câteva zeci de știri false.

La mijlocul lunii iunie 2019, oligarhul Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova după schimbarea de putere de la Chișinău.

În timp ce mulți se întrebau unde a dispărut fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, portalul actual-news.site a umflat o știre falsă cu titlu „Presa rusă: Oligarhul Vlad Plahotniuc a fost arestat și dus în Federația Rusă”.

Postarea a devenit virală și a strâns peste 70 de mii de vizualizări. La promovarea ei pe site-urile de socializare a contribuit și Ruslan Verbițchi, consilier municipal al Platformei Demnitate și Adevăr. Distribuirea lui Verbițchi de pe Facebook a generat alte 400 de distribuiri și peste 40 de comentarii. Unii dintre cititori l-au avertizat că a postat un fake, însă el le-a răspuns: „Am pus-o pentru trolii lui Plaha să retrăiască un pic”.

Contactat de RISE Moldova, Verbițchi a spus că nu are nicio legătură cu site-ul care a creat știre și că el a distribuit postarea cu condiția ca să-i provoace pe troli.

„Da, îmi a aduc aminte. Posibil a fost o distribuire ca un fel de remarcă pentru trolii lui Plahotniuc care distribuiau porcării despre Platforma DA. Am vrut să văd reacția lor atunci când distribuie altcineva niște mesaje false despre liderul lor de atunci”, a spus acesta.

În 2019, Actual News a continuat să publice știri înșelătoare, iar ulterior a devenit un portal inactiv . S-a reactivat în plină pandemie de COVID-19, creând panică în rândul oamenilor de pe rețelele sociale.

Într-un final, jurnaliștii de la Rise Moldova au reușit să identifice creatorul proiectului cu știri false.

Din extrasul despre istoria domeniului breackingnews.xyz jurnaliștii au observat că, la crearea acestui site a fost utilizată adresă uilenrok8@mail.ru, adică aceeași folosită la Jurnal-stiri.site și actual-news.site. Doar că, de această dată, în loc de organizația FAke NEws apare numele persoanei care s-a ocupat de înregistrarea portalului – Corneliu Ababii, un tânăr din Republica Moldova, administratorul din umbră al mai multor portaluri de fake news. În prezent, Ababii este editor imagine la TV8.

De fapt, dacă scriem invers numele adresei de email uilenrok8@mail.ru atunci obținem – 8korneliu. Cifra 8 corespunde cu data de naștere a lui Corneliu Ababii, iar „korneliu” este prenumele lui Ababii.

Pe pagina sa de youtube, Ababii are un banner cu mesajul Real Life (viața reală), iar în unul dintre filmulețele sale despre cum să faci bani pe internet am observat că, în bara de sus a browser-ului, la semne de carte, are o mapă cu denumirea SPAM.

Ababii a distribuit de mai multe ori știri înșelătoare în diverse grupuri de pe Facebook și Odnoklassniki.

În ultimii patru ani, Corneliu Ababii a creat zeci de site-uri cu știri false. Multe dintre cele lansate în 2016-2017, cum sunt: pro-sd.space, fn2s.info, efis-dg.space, ababix.info, societate.info – au fost abandonate sau suspendate ulterior. În locul lor au apărut altele noi, iar la unele dintre cele vechi le-a schimbat domeniu din „.info” în „.site”.

Un exemplu este domeniul actualnews.info, creat în 2007. La început, proprietari au fost niște cetățeni români, apoi fiind preluat de persoane din Panama, Japonia, iar din 2017 a ajuns pe mâinile lui Corneliu Ababii.

Ababii a folosit actualnews.info pentru a împrăștia fake news. Ulterior, domeniul a fost abandonat, fiind preluat de alte persoane care l-au fost transformat în site pentru adulți.

În 2018, inspirat de denumirea vechiului site – actualnews.info, Ababii a procurat un alt domeniu cu numele actual-news.site, care doar în perioada Martie-Iunie 2020 a publicat zeci de noutăți intrigante.

În ultimii doi ani, creatorul de fake news a mai administrat: Portal-De-Stiri.site – creat pe 19 martie 2019, esti-informat.site – creat pe 8 mai 2019, ziarulmoldovei.site – creat pe 2 iulie 2019.

Mai mult, am făcut o căutare avansată după două conturi de Google Adsense, conectate la Ababii, și am identificat 27 de site-uri care foloseau numărul unic de identificare – AdSense Publisher ID: 6500032409964169 și 1583705269162573.

Foto: rise.md

Tânărul spune că face asta pentru „scopuri de finanțe” și că cei de la TV8, unde activează în calitate de editor imagine, nu știu despre ceea ce face el.

Întreaga investigație poate fi citită aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here