Cine va negocia creditul rusesc de 200 de milioane de euro și ce prevede acordul (DOC)

Autor: , in Actualitate / Economic / 30 iulie, 2020, 17:49

Cabinetul de miniștri urmează să aprobe hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra Acordului de împrumut de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse. De negocierea Acordului se va ocupa o delegație condusă de vicepremierul Serghei Puşcuţa.

Din delegaţie vor face parte câte un reprezentant de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Economiei și Infrastructurii şi Ministerul Justiției, dar şi şefa Direcției datorii publice, Ministerul Finanțelor, Elena Matveeva.

Împrumutul de 200 de milioane de euro va fi acordat pentru suportul bugetar al Republicii Moldova.

Banii vor fi acordați în 2 tranșe. Prima tranșă în valoare de 100 de milioane de euro va fi acordată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acordului. Cât privește cea de-a doua tranșă, aceasta ar trebui să fie recepționată nu mai târziu de 31 octombrie curent.

Rambursarea împrumutului este prevăzută pentru 10 ani, în 20 de plăți semestriale egale, la 15 martie și 15 septembrie, prima rambursare a sumei fiind data de 15 martie 2021.

Partea moldovenească va plăti părții ruse dobânzi, calculate la rata de 2% anual la suma rambursată.

Dacă oricare dintre plăți a sumei principale și (sau) a dobânzilor, specificate în art.4 și art.6 din prezentul Acord nu se achită în termen de 10 zile calendaristice de la data respectivă a plății, această datorie este declarată restantă (în continuare – datorie restantă), la care sunt calculate penalități în mărime de 3% anual, începând cu data respectivă a plății până la data rambursării acesteia, inclusiv.

Dezacordurile între părți ce țin de interpretarea sau realizarea Acordului se reglementează pe calea consultațiilor și negocierilor bilaterale.

Amintim că, aceasta este a două încercare de împrumut a 200 de milioane de euro de la ruși, după ce acordul precedent a fost declarat neconstituțional de Înalta Curte, la 7 mai curent.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X