Cazul Metalferos. Cum ajungeau banii în buzunarele lui Plahotniuc, care avea și drept de semnătură a contractelor

Autor: , in Social / 31 iulie, 2020, 11:45

Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

Conform unei investigații a Ziarului de Gardă, banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician.

În ultimii 20 de ani, Metalferos a fost, în repetate rânduri, ținta unor acuzații de corupție, fiind afiliată în ultimii ani cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc și oameni din anturajul său. ZdG a obținut și a analizat zeci de documente care confirmă multiple acuzații care au însoțit activitatea Metalferos în ultimul deceniu. Majoritatea acestor aspecte sunt investigate și de procurori, în cadrul unei cauze penale deschise în decembrie 2019, dosar care însă nu are o finalitate.

La opt luni de la emiterea comunicatului de presă al PG despre dosarul Metalferos, opinia publică nu a fost informată oficial despre mersul anchetei. ZdG a stabilit, totodată, că deși întreprinderea a fost prejudiciată cu zeci de milioane de dolari, acesta ar fi refuzat să figureze ca parte vătămată în această cauză penală și să ceară restituirea prejudiciilor de la persoanele vinovate.

„Urmărirea penală pe acest caz este în curs de desfășurare. Organul de urmărire penală a stabilit cercul de persoane implicate în toate activitățile vizând colectarea și exportul metalelor feroase și neferoase și, după parvenirea rezultatelor unor comisii rogatorii, se va decide asupra statutului procesual și modului de desfășurare, în continuare, a investigațiilor”, se precizează într-un răspuns pentru ZdG remis de PG despre acest dosar.

Instituția însă a evitat să menționeze dacă fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc sau actualul deputat, Vladimir Andronachi au vreun statut în cadrul acestei cauze penale. „Reieșind din interesul urmăririi penale, la etapa actuală, Procuratura nu poate detaliza anumite informații, inclusiv cu referire la datele cu caracter personal ale pretinșilor făptuitori, deoarece ar putea periclita ancheta”, menționează PG.

Despre cazul Metalferos și implicațiile lui Plahotniuc citiți aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X