Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se reuneşte vineri pentru a evalua evoluția pandemiei de COVID-19, care continuă să progreseze într-o manieră îngrijorătoare pe plan global, informează AFP, potrivit Agerpres. Este a patra reuniune a organismului, în cele șase luni de când OMS a decretat starea de urgenţă mondială.

Comitetul, care este format din aproximativ 20 de membri şi consilieri, poate să vină cu noi recomandări sau să le amendeze pe cele vechi, dar nu există niciun dubiu că starea de urgenţă internaţională va fi menţinută. Pandemia a afectat deja peste 17 milioane de persoane şi a cauzat peste 660.000 de decese.

Atunci când OMS a decretat alerta mondială pe 30 ianuarie, „existau mai puţin de 100 de cazuri în afara Chinei şi nu existau morţi” în afara graniţelor acestei ţări, unde a apărut epidemia, a reamintit la începutul săptămânii directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, apărând bilanţul instituţiei pe care o conduce.

OMS a fost aspru criticată pentru faptul că a întârziat să decreteze starea de urgenţă, în condiţiile în care noul coronavirus a fost semnalat pentru prima dată la sfârşitul lunii decembrie în China. Statele Unite, care au acuzat organizaţia că este „o marionetă” în mâinile Chinei şi că a fost „cumpărată” de administraţia de la Beijing, au iniţiat în luna iulie procedura de retragere oficială din cadrul instituţiei.

OMS a fost criticată şi pentru recomandările sale considerate tardive sau contradictorii, mai ales în privinţa purtării de măşti sanitare sau a modului de transmitere a noului virus.

„Organizaţia noastră a reacţionat imediat, ne-am mobilizat toate forţele pentru a acţiona şi a informa”, a declarat directorul tehnic al departamentului de gestionare a pandemiei, Maria Van Kerkhove, într-o conferinţă de presă organizată joi seară.

Alături de ea, medicul Michael Ryan, coordonatorul departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS, a recunoscut totuşi că a fost „surprins” de „lentoarea” cu care au reacţionat anumite ţări cu sisteme de sănătate considerate solide.

„Poate că am judecat greşit eficacitatea acestor sisteme”, a adăugat el.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here