Cu cât s-a redus numărul zborurilor și ce s-a întâmplat cu biletele curselor anulate. Datele Ministerului Economiei

Autor: , in Economic / Populare / 2 august, 2020, 11:31

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins o vizită de lucru la Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC). Agenda vizitei a cuprins și evaluarea impactului crizei pandemice asupra ramurii aviației civile din R. Moldova, care a fost una dintre cele mai afectate, acțiunile întreprinse de AAC în vederea respectării drepturilor pasagerilor după anularea zborurilor, implementarea protocolului Agenției Uniunii Europene pentru Siguranță a Aviației ș. a.

În primele șase luni ale anului curent, au fost transportați 506,930 de pasageri, ceea ce constituie o descreștere de 63% față de perioada similară a anului 2019, când au fost transportați 1,343,938 de pasageri.

„În această perioadă, destul de dificilă mai ales pentru domeniul aviației, este prioritar să asigurăm protecția consumatorilor, și anume a pasagerilor, astfel încât să fie identificate soluții viabile pentru ca aceștia să beneficieze de serviciile pentru care au achitat, sau să le fie amânate zborurile fără a plăti vreo taxă suplimentara, ori pasagerii să aibă opțiunea de a-și recupera banii”, a declarat ministrul Sergiu Railean.

În cadrul vizitei de lucru s-a discutat despre acțiunile realizate de AAC în vederea implementării protocolului de siguranță în sănătatea publică în aviația civilă, precum și despre capacitatea instituțională privind desfășurarea auditului de securitate aeronautică a Organizației Internaționale a Aviației Civile.

Ministrul Railean s-a interesat despre capacitatea financiară de realizare a activităților operaționale a companiilor aeriene, și anume a operatorilor aerieni principali, Air Moldova și Fly One, și cum aceștia își vor exercita obligativitatea de respectare a drepturile pasagerilor.

Potrivit directorului AAC, Eugen Coștei, operatorii aerieni sunt supravegheați inclusiv din punct de vedere a situației financiare, iar rapoartele trimestriale sunt evaluate de subdiviziunile AAC în scopul validării capacitații stării financiare suficiente pentru desfășurarea activității.

Directorul AAC a informat că din luna martie până pe 10 iulie, au fost vândute 61,000 de bilete, iar zborurile nu au fost efectuate din cauza COVID-19, astfel din numărul total de bilete vândute peste 17,500 de pasageri au acceptat alte opțiuni decât rambursarea costului biletului, iar la aproximativ 3,000 de pasageri le-a fost rambursat costul biletului.

În acest context, ministrul a solicitat conducerii AAC să întreprindă și în continuare acțiuni ferme privind respectarea drepturilor pasagerilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X