Peste 120 de obiecte explozibile, neutralizate de geniști pe întreg teritoriul R. Moldova

Autor: , in Social / 3 august, 2020, 14:21

Geniştii Armatei Naţionale au neutralizat în luna iulie curent peste 120 de obiecte explozive pe teritoriul întregii republicii.

Potrivit căpitanului Ivan Cornegruţa, din cadrul Serviciului geniu al Armatei Naţionale, în perioada respectivă grupele de deminare au executat 27 de misiuni în satele din raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni, Ialoveni şi Anenii Noi.

Sursa citată a specificat că cea mai recentă captură — 75 de mine antiinfanterie — a fost descoperită în timpul lucrărilor agricole lângă satul Teliţa, raionul Anenii Noi. Terenul a fost cercetat de echipa de deminare a Batalionului de Geniu „Codru”, condusă de căpitanul Ion Golovei. Tot în perioada respectivă, geniştii au fost solicitaţi în satul Antoneşti, raionul Ştefan Vodă, unde în urma cercetării solului au fost depistate 19 proiectile de artilerie.

Toate muniţiile erau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi au fost transportate la Centrul de instruire al unităţii, pentru a fi distruse în condiţii de maximă securitate.

De notat că de la începutul anului curent geniştii militari au identificat şi distrus 1766 de obiecte explozive, de diferite tipuri şi calibru.

Ministerul Apărării atenţionează că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii, cetățenii sunt rugaţi să anunțe autorităţile locale. În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau altor componente.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X