StarNet, amendată de Consiliul Concurenței cu peste 2,2 milioane de lei. Reacția companiei

Autor: , in IT/Ştiinţă / 4 august, 2020, 12:25

Plenul Consiliului Concurenței a sancționat, la 16 iulie, grupul de întreprinderi „Starnet Soluții” SRL / „TV-BOX” SRL cu amenzi în valoare totală de 2 222 940,97 de lei pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor de retransmisiune a programelor audiovizuale în Chișinău (sectorul Buiucani).

Potrivit instituției, în urma efectuării analizei de piață s-a stabilit că grupul „Starnet Soluții” SRL / „TV-BOX” SRL, datorită poziției dominante deținute pe piața serviciilor de acces la Internet în or. Chișinău în perioada 2014-2018, prin prisma activității integrate pe verticală și-a exercitat puterea de piață pe a doua piață – piața serviciilor de retransmisiune a programelor audiovizuale prin tehnologiile CATV și IPTV în zona în care grupul și-a dezvoltat rețeaua CATV.

Plenul Consiliului Concurenței a constatat că în perioada trimestrul III 2014 – trimestrul I 2017, grupul de întreprinderi a adoptat o practică de prețuri de ruinare la comercializarea abonamentului de televiziune analogică CATV ce nu i-a permis să-și acopere costurile medii variabile suportate în urma prestării acestui serviciu. Pe o perioada de aproximativ 2 ani și 9 luni, „Starnet Soluții” SRL / „TV-BOX” SRL a suportat deliberat pierderi pentru a-și consolida poziția pe piața serviciilor de acces la Internet în or. Chișinău, însă cu efecte asupra concurenței pe piața serviciilor TV.

Întreprinderile prezente pe piață au fost lipsite de posibilitatea de a concura eficient în vederea protejării bazei de abonați existente și dobândirii unor potențiali abonați la propriile servicii în perimetrul străzilor pe care „Starnet Soluții” SRL / „TV-BOX” SRL prestează servicii CATV, nefiind în posibilitate să practice un tarif la fel de scăzut. Politica de prețuri practicată de către „Starnet Soluții” SRL / „TV-BOX” SRL a reprezentat un element de restrângere a concurenței, fapt ce a adus cel puțin la diminuarea cotei de piață a întreprinderii reclamante (CTC „Alfa” SA), cu riscul ulterior de înlăturare a acesteia de pe piață.

Totodată, Plenul Consiliului Concurenței a reținut ca circumstanță agravantă la stabilirea amenzii faptul necooperării și tergiversării neîntemeiate de către „Starnet Soluții” SRL / „TV-BOX” SRL a desfășurării investigației prin acțiunile de neprezentarea a informațiilor solicitate și/sau acțiuni de prezentare a unor informații care au indus în eroare Consiliul Concurenței pe o perioada de circa 2 ani de zile.

StarNet va ataca în instanță decizia: „Acuzațiile aduse sunt ilegale și nejustificate”

Compania StarNet a anunțat că va ataca în instanța de judecată decizia Consiliului Concurenței privind acuzațiile de abuz de poziție dominantă, considerând-o drept ilegală și neîntemeiată.

Conducerea companiei declară că atât amenda de peste 2 milioane de lei, cât și acuzațiile de deținere a unei poziții dominante sunt nejustificate, având în vedere faptul că pe piața comunicațiilor electronice există concurență efectivă, iar concurenții StarNet dispun de putere economică și tehnologică, rețele de distribuție și vânzări bine dezvoltate. Ba mai mult, unul dintre concurenții StarNet are acces la infrastructura istorică esențială și greu de replicat.

Contrar celor expuse în decizia Consiliului Concurenței, managementul StarNet susține că grupul nu a deținut și nu deține poziție dominantă pe piața serviciilor de acces la Internet la puncte fixe în mun. Chișinău, și de fapt militează pentru o concurență loială și
onestă, care ar permite dezvoltarea ramurii de comunicații electronice din Republica Moldova.

„Decizia plenului Consiliului Concurenței a venit în plină criză economică cauzată de pandemie, atunci când antreprenorii locali ar trebui sprijiniți de instituțiile statului, dar nu hărțuiți de acestea. Mai mult de atât hotărârea încălcă numeroase drepturi garantate de către Constituția Republicii Moldova și Convenția Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la apărare, dreptul de a cunoaște învinuirea, de a prezenta probe ș.a.). Acest fapt impune contestarea deciziei dubioase în instanța de judecată, pentru revendicarea drepturilor ce au fost grav lezate”, afirmă administrația StarNet.

StarNet susține că este o companie de comunicații electronice cu capital local, fondată în 2003, responsabilă social, care promovează noi tehnologii accesibile tuturor segmentelor de piață și se implică activ în viața civică. Prin activitatea desfășurată întreprinderea contribuie la dezvoltarea economiei Republicii Moldova și la crearea de noi locuri de muncă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X