Usatîi cere Procuraturii Generale să-l urmărească penal pe Plahotniuc pentru crearea unui „grup criminal organizat”

Autor: , in Justiție / Politic / 4 august, 2020, 17:35

Liderul Partidului Nostru a anunțat marți, 4 august, că va solicita Procuraturii Generale deschiderea unui proces penal pe numele lui Vlad Plahotniuc. Renato Usatîi afirmă că ex-președintele Partidului Democrat a creat un grup criminal organizat care, în noiembrie 2014, a exclus partidul „Patria” din cursa electorală pentru alegerile parlamentare, pe listele căruia a candidat actualul primar de Bălți.

„Am pregătim adresarea la Procuratura Generală, în care vom cere pornirea unui proces penal împotriva lui Plahotniuc, conform articolului privind crearea unui grup criminal organizat”, a declarat Renato Usatîi.

Potrivit primarului de Bălți, din acest „grup criminal” au făcut parte mai mulți reprezentanți ai autorităților de atunci, prin care lideri de partide aflate la guvernare, conducătorii Poliției, Curții de Apel, Curții Constituționale și ai Comisiei Electorale Centrale.

Se întâmplă după că Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a dat câștig de cauză partidului „Patria”, care a fost exclus din cursa electorală cu trei zile înainte de scrutinul parlamentar din 20 noiembrie 2014. Motivul invocat erau neregulile financiare ale formațiunii, printre care și finanțarea externă a acesteia. CtEDO a obligat Republica Moldova să plătească reclamanților despăgubiri de 15,5 mii de euro, statuând în decizia sa că excluderea din cursa electorală nu s-a bazat pe dovezi suficiente și relevante, procedurile în fața comisiei și instanțelor judecătorești nu au acordat partidului reclamant suficiente garanții împotriva arbitrariului, și că deciziile autorităților naționale nu au fost motivate și corespunzător au fost arbitrare.

Vezi și: CtEDO: Scoaterea din cursa electorală a partidului lui Renato Usatîi, în 2014, a fost ilegală

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X