(VIDEO, DOC) Pro Moldova cere adoptarea stării excepționale în agricultură și înregistrează un proiect de lege pentru „salvarea” sectorului

Autor: , in Politic / 4 august, 2020, 15:52

Pro Moldova cere adoptarea stării excepționale în agricultură și implementarea imediată a măsurilor pentru salvarea acestui sector. În acest sens, formațiunea a înregistrat un proiect de lege în Parlament. Totodată, Pro Moldova cere convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului pentru examinarea situației din agricultură și adoptarea măsurilor care se impun.

Citește și: Federația Națională a Fermierilor cere declararea situației de forță majoră în agricultură

Potrivit reprezentanților partidului, măsurile din inițiativa legislativă au fost consultate cu agricultorii.

150. Pr de Hotărâre de Parlament – Stare Excepțională Agricultură 04.08.2020 by Expresiv Media on Scribd

Iată câteva dintre acestea:

Guvernul trebuie să reevalueze cheltuielile bugetare și să direcționeze bani pentru un Fond anti-criză.

„Insistăm asupra necesității unui Fond anti-criză de 2 miliarde lei pentru susținerea agricultorilor. De asemenea, PRO MOLDOVA cere Guvernului începerea imediată a consultărilor pentru reeșalonarea și/sau amânarea datoriilor față de instituțiile de creditare pentru agricultori, precum și identificarea, fără întârziere a unei formule de amânare a plății impozitelor pentru anul acesta”, a declarat deputatul Vlad Cebotari.

O altă soluție este ca Guvernul să cumpere anul acesta roada din anul viitor pentru a le permite oamenilor să continue prelucrarea pământului și ieșirea din datorii și foame.

Pe termen lung, în 60 de zile, urmează să fie elaborat un nou Regulament pentru subvenții, actualul probându-și ineficiența ani de-a rândul.

Vezi și: (VIDEO) Chicu: „Recolta de grâu și cereale e mult sub așteptări”. Ce sprijin le promite agricultorilor

De asemenea, trebuie reglementată prin lege asigurarea obligatorie de stat pentru agricultori. Formațiunea propune instituirea unui impozit unic în agricultură.

„Am venit cu un plan de acțiuni pe care, credem că, Guvernul poate să-l pună în aplicare în termen de 15 zile, precum și cu propuneri mai elaborate pentru a evita asemenea situații grave în viitor”, a declarat președintele formațiunii, Andrian Candu.

Potrivit lui, sunt necesare compensații de cel puțin 6 mii de lei per ha pentru a supraviețui acest an extrem.

Citește și: (VIDEO) „Situația în agricultură e dezastruoasă”. Platforma DA cere convocarea urgentă a ședinței extraordinare a Parlamentului

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X