Foto: Parlamentul RM

Pe parcursul sesiunii de primăvară 2020, în Parlament au fost înregistrate 350 de inițiative legislative. Dintre acestea, cele mai multe au fost înaintate de deputați, – 238 de proiecte. Cele mai multe inițiative legislative au fost înaintate de fracțiunea Platformei DA – 58 de proiecte, urmată de fracțiunea PAS, cu 47 de proiecte.

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a înaintat 44 de inițiative legislative. Grupul Parlamentar Pro Moldova a elaborat și a înaintat 21 de proiecte, fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) – 19 proiecte, iar fracțiunea Partidului Șor – 17.

Deputații independenți sunt autori ai 4 proiecte.

Totodată, 27 de inițiative legislative au fost înaintate de Biroul permanent al Parlamentului sau de către grupuri de deputați din toate fracțiunile parlamentare.

Guvernul a înaintat Parlamentului pentru dezbateri și aprobare 95 de proiecte de acte legislative, iar șeful statului – 17 proiecte.

Din numărul total de proiecte de acte normative înregistrate în Parlament în perioada menționată, 5, inclusiv o moțiune simplă, nu au intrat în procedură legislativă.

În temeiul art. 73 din Constituţie, dreptul la iniţiativă legislativă aparţine deputaţilor, preşedintelui Republicii Moldova, Guvernului şi Adunării Populare a Găgăuziei, care sunt consideraţi autori ai proiectelor de acte legislative sau ai propunerilor legislative.

Citește și: Deputații, mai harnici decât anul trecut? Câte proiecte de legi au propus în Parlament

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here