Foto: Protv.ro

Agenția Navală susține că nava Rhosus, cea în care se presupunea că se aflau substanțele care ar fi provocat explozia puternică din Beirut, capitala Libanului, soldată cu peste 100 de morți și 4.000 de răniți, nu era sub pavilionul Republicii Moldova.

Potrivit informațiilor comunicate de Agenția Navală a Republii Moldova, nava Rhosus (IMO 8630344) a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor la data de 23 februarie 2012, iar din anul 2014, nu mai naviga sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, și a fost radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova, din cauza expirării documentelor de înregistrare.

„Proprietarul navei, conform informației din Registrul de Stat al Navei al Republicii Moldova este o companie înregistrată în Panama. Totodată, această navă a fost transmisă în navlosire conform contractului (bareboat charter) la o companie din Insulele Marshall”, au anunțat reprezentanții Agenției Navale.

Totodată, conform informației deținute de Agenție, nava Rhosus a fost antrenată în voiaj între portul Batumi (Georgia) spre Mozambic. Pe durata voiajului, echipajul a depistat o defecțiune tehnică, remedierea căreia nu a fost posibilă pe parcursul voiajului, iar la data de 21 noiembrie 2013 a intrat în portul Beirut (Liban), cu scopul remedierii acesteia și continuarea voiajului în siguranță.

„Din cauza faptului că armatorul navei avea probleme financiare, au apărut revendicări comerciale care a adus la reținerea navei și mărfii în portul Beirut. De menționat că nava nu a fost reținută din cauza deficiențelor tehnice, ci din cauza aplicării reținerii pentru datoriile armatorului. Conform rapoartelor de inspecție ale Memorandumului de înțelegere privind controlul statului port la Marea Mediterană, a cărui stat membru este Libanul, nava Rhosus a fost inspectată ultima oară la data de 08 iunie 2013 în portul Saida, fără a fi reținută, iar informații privind reținerea navei Rhosus în portul Beirut în noiembrie 2013 nu figurează. Conform uzanțelor din domeniul transportului maritim comercial, autoritățile portuare pot reține nava sau marfa din cauza unor revendicări apărute. Reținerea a fost aplicată navei și mărfii, cea din urmă fiind stocată într-un depozit portuar din portul Beirut”, au mai precizat reprezentanții Agenției Navale a Republicii Moldova.

De asemenea, Agenția mai spune că, proprietarul navei a abandonat atât nava, cât și echipajul.

„Menționăm că marfa transportată de această navă la care se face referință în sursele mass-media, a fost depozitată de autoritățile din Liban în depozitele portuare, și nu erau la bordul navei Rhosus”, au conchis reprezentanții Agenției.

La acest subiect: Explozia din Beirut, provocată de nitrat de amoniu, adus de nava unui rus sub pavilionul R. Moldova

A doua zi după explozia puternică din Beirut, orașul este aproape o ruină. Între timp, bilanțul a depășit pragul de 100 de morți, a anunțat Crucea Roșie din Liban. De asemenea, peste 4.000 de oameni au fost răniți în uriașa deflagrație care a distrus portul de pe malul Mediteranei.

Echipe de muncitori au început degajarea drumurilor şi îndepărtarea molozului de pe străzile până la celebra Gemayzeh, unde se află multe baruri. De obicei, acolo pulsează viaţa de noapte a Beirutului.

Vezi și: (VIDEO) Explozia din Beirut. Imaginile filmate a doua zi după deflagrația soldată cu peste 100 de morți și 4.000 de răniți

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here