(DOC) Cetățenii ar putea vota cu măști, mănuși și pixuri personale. Urna mobilă va ajunge și la alegătorii aflați în autoizolare. Cine va fi interzis în secția de votare

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Politic / 6 august, 2020, 11:31

În contextul pandemiei COVID-19, cetățenii ar putea merge la vot la alegerile locale noi din 6 septembrie și la cele prezidențiale din 1 noiembrie, cu pixul de acasă, cu măști de protecție și mănuși, dar și păstrând distanța socială de cel puțin un metru.

Pe data de 6 septembrie vor avea loc alegeri locale în două sate: Nucăreni, raionul Telenești și Tîrnova, raionul Dondușeni. În schimb, pe 1 noiembrie toți cetățenii Republicii Moldova urmează să-și aleagă președintele.

În contextul situației epidemiologice existente, Comisia Electorală Centrală (CEC) elaborează planuri și proceduri pentru a asigura buna organizare și desfășurare a alegerilor, protejând, concomitent, alegătorii, funcționarii electorali, candidații și alți actori implicați în procesul electoral.

În acest context, CEC a elaborat proiectul Instrucțiunii cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 în perioada electorală.

Conform documentului, la intrare în secția de votare, se va efectua obligatoriu termometria fiecărui alegător. Nu se va admite accesul în secția de votare a alegătorilor care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute – temperatura mai mare de 37 de grade Celsius, tuse, respirație îngreunată etc.

Totodată, urna mobilă va ajunge acasă nu doar la persoanele în etate, cu dizabilități locomotorii sau cu alte probleme de sănătate, ci și la alegătorii care se află în regim de autoizolare.

În vederea protejării alegătorilor ar putea fi implementate și următoarele măsuri de protecție:

– Afișarea materialelor informative care promovează regulile de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii;
– Atenționarea alegătorilor despre respectarea obligatorie a măsurilor de control și combatere a infecției 2019-nCov, stabilite de către Comisia națională extraordinară de sănătate publică;
– Atenționarea alegătorilor despre respectarea în perimetrul secție de votare a regulilor privind distanțarea socială și interdicția întrunirilor în masă cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane;
– Organizarea accesului fluidizat al alegătorilor la secția de votare;
– Admiterea în incinta secției de votare a unui număr limitat de alegători;
Accesul alegătorilor în secția de votare și sediul organelor electorale doar cu echipament de protecție (măști, mănuși etc.);
– Instalarea, la intrarea în secția de votare, în locuri vizibile și accesibile pentru alegători a dozatoarelor cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor.
Alegătorii se vor prezenta la secțiile de vot cu pixurile personale;

Funcționari electorali, operatorii, observatorii vor fi echipați, în mod obligatoriu cu echipament de protecție. La intrare în localul secției de votare, va fi pus un burete impregnat cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru dezinfectarea încălțămintei, iar în locuri vizibile și accesibile pentru vizitatori, dozatoare cu soluție dezinfectantă. Pe parcursul zilei, se va organiza și realiza aerisirea frecventă a spaţiului secției de votare.

De asemenea, înainte de deschiderea secţiei, președintele biroului electoral va efectua termometria funcționarilor electorali prezenți, operatorilor, personalului auxiliar, observatorilor și altor subiecți implicați în procesul electoral, cu înscrierea rezultatelor într-un registru.

Documentul a fost remis pentru avizare conform competențelor funcționale, Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X